Пољски угао: Без помоћи НАТО-а, Балтичке земље неће моћи да пруже отпор Русији

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗастава НАТО-а
Застава НАТО-а - Sputnik Србија
Пратите нас
У актуелној ситуацији у региону Балтичког мора Пољска игра кључну улогу и дужна је да допринесе јачању НАТО снага у региону како би се створио довољан борбени потенцијал за пружање отпора Русији, како се Москва никада не би ни усудила на примену силе, сматра пољски аналитичар Милош Гац.

Према његовим речима, Русија под вођством Владимира Путина покушава да поврати свој утицај над земљама бившег Источног блока, а Балтичке земље самостално нису у стању да пруже адекватан отпор, преноси Пољски радио.

„У случају да се покрену борбе, Балтичке земље би претрпеле потпуни крах. Управо стога је Пољска и дужна да се брине о борбеном потенцијалу Алијансе како би се Русија обуздала у том региону“, оценио је.

Гац образлаже и да постоје неколико проблематичних сценарија у случају евентуалне агресије Русије.

Први је напад из Белорусије преко Бреста, будући да тај пут води директно до Варшаве, а не треба заборавити да Русија спроводи бројне војне вежбе управо у тој земљи. Други је Шведска, а пре свега острво Готланд, јер у случају да га Русија заузме, тиме би створила „затворену зону“, те би у потпуности паралисала НАТО снаге у том региону.

„Пораст тензија на Балтичком мору не посустаје. Руски авиони константно лете дуж граница земаља Балтичког региона, а сведоци смо константног јачања руске Балтичке флоте. Русија све то објашњава тиме да су у питању суште војне вежбе, али није тешко закључити да би исто тако то могло бити и увежбавање напада“, додаје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала