Неће бити смањења пензија и плата: Синиша Мали о примањима у јавном сектору

© Sputnik / Sladjana RadenkovicСрпски динар
Српски динар - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су плате у јавном сектору и пензије стабилне и да има довољно новца за њихову исплату, поручивши да грађани не треба да страхују да ће им услед кризе због вируса корона примања бити смањена.

„Апсолутно су пензије и плате стабилне, имамо новца за исплату пензија и плата у јавном сектору, нема потребе да се грађани плаше, нема смањења плата и пензија“, рекао је Мали за ТВ Прва и додао да је то уједно допринос одржавању привредне активности.

Истиче да када су стабилне плате и пензије онда се тиме даје допринос и домаћој тражњи, да се новац користи за куповину и тако одржава ниво потребне привредне активности.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Сипаћемо још новца: Вучић најавио нове економске мере за помоћ привреди

Подсетио је да поред новца за исплату пензија и плата држава даје подршку и за други пакет мера и свега што је потребно да би Србија кренула даље пре свега пројекат Србија 2025 и улагања у радове који су у току. Каже да се за два економска пакета издваја скоро 6 милијарди евра.

За други пакет мера још 66 милијарди динара

Министар финансија је најавио да ће држава за други пакет мера за помоћ привреди за ублажавање негативних последица кризе услед Ковида 19 издвојити још око 66 милијарди динара.

Он је рекао да ће држава за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара.

Прва уплата биће до 10. августа, док друга уплата следи у септембру.

„Додатних 66 милијарди динара ће држава одвојити у другом пакету мера како би подржала привреду и то је сјајна вест за привреднике, од марта смо кренули са мерама и једна смо од ретких земаља која ће имати шест месеци економских мера за подршку привредницима“, рекао је Мали, пренео је Танјуг.

Српски динари - Sputnik Србија
Новим мерама до веће потрошње и даљег чувања радних места

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра.

Министар финансија је истакао да привредна активност у Србији није стала за време кризе изазване пандемијом вируса корона, као и да је томе допринела и мера помоћи пунолетним грађанима од 100 евра које су враћене у привредне токове и кроз ПДВ се вратио у буџет.

Како је навео, у јулу се очекивало прилива у буџет 45,5 милијарди динара, а остварено је 50,1 милијарда.

Синиша Мали је рекао и да ће изградња две нове ковид болнице почети идуће недеље, да је планирано да изградња буде завршена у наредна три, четири месеца и да ће за те намене бити издвојено 5, 1 милијарду динара.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала