Хрватско небо чуваће Италијани и Мађари: Ништа од набавке авиона до 2024.

© AP Photo / Nikola Solic/ pooХрватски МиГ-21
Хрватски МиГ-21 - Sputnik Србија
Пратите нас
До 2024. године нема ништа од набавке нових „мигова“ за хрватску војску, пише Јутарњи лист и наводи да је набавка борбених авиона пројекат који 14 година није успела да реши ниједна хрватска влада.

Како се додаје, делу постојећих „мигова“ ресурси почињу да истичу 2022. и они морају да буду спуштени на земљу, као и да 2023. године ниједан „МиГ“ више неће смети да лети.

Од нових авиона, међутим, нема ништа до 2024, пише лист, позивајући се на план владе у којем стоји да ће се „до краја мандата одабрати тип авиона, потписати уговор и почети обука пилота и техничара и припрема пратеће инфраструктуре“.

Вишенаменски хеликоптери Ми-35М за време војних вежби - Sputnik Србија
Хрватска у паници због Србије: Губимо наше небо

То значи, како се напомиње, да ће хрватски ваздушни простор једно време морати да чувају авиони партнерских чланица НАТО, највероватније Италије и Мађарске.

Лист преноси и изјаву новог хрватског министра одбране Марија Баножића, који је приликом преузимања дужности обећао да неће „изневерити хрватске војнике и бранитеље“ и да је свестан одговорност.

Баножића је, као и неколико његових претходника, на столу дочекао пројекат набавке борбеног авиона, што је пројекат који пуних 14 година није успела да реши ниједна Влада.

Он је пре два дана рекао да жели да „заврши питање затварања понуда за авионе“.

Није прецизирао у којем року, али из плана хрватске Владе је јасно да то не може бити пре 2024. године, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала