Ново истраживање упозорава на опасан ниво концентрације олова у крви код деце

CC0 / Unsplash / Деца се играју на ливади
Деца се играју на ливади - Sputnik Србија
Пратите нас
Свако треће дете широм света има концентрације олова у крви у нивоима који могу дугорочно наштетити здрављу, открила су нова истраживања.

Око 800 милиона деце и младих људи испод 19 година вероватно ће имати ниво олова у крви изнад или изнад 5 микрограма по децилитру (5 мг/дл), наводи се у извештају који преноси Гардијан.

Према Светској здравственој организацији не постоји безбедан ниво изложености олову, јер чак и у веома ниским концентрацијама делује као опасан токсин, али нивое изнад 5 мг/дл амерички центри за контролу болести сматрају разлогом за акцију.

Налази из истраживања Института за здравствену метрику и процену, које је објавио Уницеф, указују на тренутне опасности за децу од олова, које се већ деценијама не користи у бензинима, бојама и водоводним цевима.

„Ово је апсолутно шокантна бројка“, рекао је Николас Рис, политички стручњак у Уницефу и аутор извештаја.

„Знамо већ дуго за отровну природу олова, али нисмо знали колико је она распрострањена и колико деце је погођено“, додаје Рис.

Олово је снажан неуротоксин и велика изложеност том металу може изазвати смрт, док нижи нивои изазивају симптоме у распону од бола, повраћања и напада до проблема у развоју, менталних тешкоћа и поремећаја расположења, наводи Танјуг.

Нижи нивои такође могу изазвати прерано рођење деце.

Одакле олово и зашто су деца угрожена?

Лоше рециклирани оловни акумулатори, електронски отпад, руде и фарба главни су извори тровања, наводи се у извештају.

Стручњаци указују и на чињеницу да је дечји унос хране, течности и ваздуха и до пет пута већи од оног код одраслих, уколико се пореди према телесној тежини.

„То значи да они могу да апсорбују више овог снажног неуортоксина уколико је исцурео у земљу и воду или се раширио по ваздуху“, каже се у извештају.

Оловни акумулатори су један од главних узрока тровања оловом. Ако се безбедно одлажу, не представљају велики ризик, али у многим земљама око половине таквих акумулатора се рециклира без примене мера предострожности.

Када се то догоди, велике количине олова и једињења олова се изливају, трујући људе који долазе у контакт са течним и чврстим производима, а том приликом долази и до вишегодишње контаминације земљишта.

Следећи узрок тровања оловом је употреба одређених оловних једињења које се користе као конзерванс или појачивач боје за зачине за храну.

Деца у земљама у развоју такође су у ризику, посебно због старих водоводних цеви, боја које садрже олово и загађеног земљишта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала