Ко има симптоме, а негативан је, мора у изолацију да бисмо зауставили корона лудило

© Flickr / William BrawleyКијање
Кијање - Sputnik Србија
Пратите нас
Учесталост појаве да људи у Србији који имају симптоме корона вируса добију негативан налаз ПЦР теста, неминовна је, с обзиром на то да када се ради на хиљаде узорака дневно не постоји могућност да се сваком појединачно посвети пуна пажња. Ризик њиховог неуласка у изолацију и ковид процедуру нас је и довео у ову фазу.

Масовна је појава да се јавља све већи број пацијената са симптомима корона вируса као што је температура, а да ПЦР тест покаже одсуство овог вируса. Такви пацијенти према мишљењу Ане Глигић, нашег чувеног вирусолога која је била на челу тима који је 1972. изоловао вирус великих богиња, расејавају корону и требало би да буду у изолацији како би се „зауставило ово лудило“.

Лажно негативни нас довели у ову фазу

„Они сигурно расејавају вирус, зато смо и дошли у ову фазу. Човек буде негативан, пошаљу га кући и он зарази целу породицу и комшилук. Али то се све у овој гужви у свету и код нас не може у целости пратити. То ће се сумирати можда када прође корона. Мислим, короне ће бити увек, али неће бити епидемијско време. Јако је тешка ова ситуација“, упозорава Глигићева.

CC0 / Пиксабеј / Пацијенти са симптомима корона вируса којима је ПЦР тест лажно негативан сигурно расејавају вирус и морали би у изолацију.
Ко има симптоме, а негативан је, мора у изолацију да бисмо зауставили корона лудило - Sputnik Србија
Пацијенти са симптомима корона вируса којима је ПЦР тест лажно негативан сигурно расејавају вирус и морали би у изолацију.

Она указује да је у ранијим епидемијама ситуација била другачија у смислу да се све радило ручно, и да није било толико случајева. Како каже, могла је да се посвети пуна пажња, као и да се свака сумња понови. Данас је сигурно да постоји доста и лажно позитивних и лажно негативних случајева, што је неминовност када се ради тако велики број узорака.

„Када радите на хиљаде узорака не можете да посветите пажњу за сваки појединачно. Дешавају се грешке, а ми никада у пандемији нисмо ни радили дијагностике. Ово је први пут да се раде и антитела и присуство вируса, и ту су неминовне грешке. На једном репрезентативном узорку требало би урадити и тестове на друге вирусе код оних који имају температуру, а негативни су на присуство корона вируса, односно антигена у ПЦР-у. А можда постоји нешто код овог вируса што ми не знамо још. Овај вирус нам је направио велика изненађења“, објашњава саговорница Спутњика.

Решење у анализама на друге вирусе

Наш чувени вирусолог каже да би у случајевима када пацијент има симптоме ковида 19, а добије негативан налаз ПЦР теста, требало да се раде анализе на друге вирусе који се у ово време појављују. Ту спада западно нилска грозница, разни абено вируси, мишја грозница и слично. Сви ови вируси, додаје она, почињу као респираторна инфекција и не могу дати позитиван резултат на ковид тесту.

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаКод пацијената са симптомима корона вируса којима је ПЦР тест негативан требало би урадити анализу на друге вирусе који се у ово време појављују, али систем је ионако загушен, па је то тешко спровести, сматра Ана Глигић.
Ко има симптоме, а негативан је, мора у изолацију да бисмо зауставили корона лудило - Sputnik Србија
Код пацијената са симптомима корона вируса којима је ПЦР тест негативан требало би урадити анализу на друге вирусе који се у ово време појављују, али систем је ионако загушен, па је то тешко спровести, сматра Ана Глигић.

Ипак, у актуелној ситуацији покретање других тестова је тешко изводљиво будући да су лабораторије већ загушене:

„Ја никад нисам била у ситуацији да сам имала толико случајева у једном дану, чак и кад је била вариола, односно велике богиње. Ја добијем по 20, 30 материјала дневно, била је другачија ситуација. Могла сам да посветим пажњу и да водим добре протоколе. Јер, требало би водити протоколе, исписати ко је пацијент, кад је рођен, има ли неких болести, то све иде сада стихијски и под јако великим притиском. Ова ће се пандемија и епидемија тек анализирати после годину дана“.

Глигићева закључује да би негативно тестирани пацијенти са симптомима корона вируса свакако требало да иду у изолацију како би се спречило даље расејавање инфекције чак и када нема потврде њеног присуства, али и да разуме што велики број људи није толико самодисциплинован, „јер смо сви већ засићени свим и свачим од ове короне“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала