Владика Јоаникије: Ова борба ће трајати дуго /видео/

© Sputnik / Радоје ПантовићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија
Пратите нас
„Ова борба не траје један дан, или један сат, ова ће борба трајати дуго. Ја знам због чега је народ повређен, зато што је нападнута Црква, мање више ми свештеници, ми смо пролазни, али нападнута је вера. И ја разумем народ“, поручио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Владика Јоаникије је то изјавио гостујући у емисији Српске РТВ „Огледало“, у којој је говорио о борби за православље у Црној Гори.

Владика је говорио о значају Светог Василија Острошког у православном свету, нарочито за град Никшић, чији је он заштитник, истичући да оптужба да су он и осморица никшићких свештеника угрозили здравље грађана Никшића, не стоји, јер је у време прослављања празника Светог Василија, како је подсетио, Црна Гора је била званично проглашена као „слободна земља од короне“.

„Иако је званично била проглашена слободна земља од короне, мере су још постојале и ми нисмо позвали народ на литију“, указао је владика Јоаникије.

Он је објаснио да су службе вршене у складу са мерама, и да су гледали да изађу у сусрет и народу, као и да одговоре на љубав коју народ показује према цркви и Св. Василију.

„Иако нисмо позивали да се народ окупи, у одређено време, када се литија иначе одржава, дошао је народ. Просто се народ догодио, и ми смо знали да су прекршене све мере, али без нашег позива народ је дошао. Тај народ је сазвао Свети Василије, народна љубав према Св. Василију је ту дошла до изражаја“, казао је Владика Јоаникије.

„И шта смо ми требали, да извређамо народ, да разочарамо, да урадимо нешто што нама свештеним лицима, и цркви Божијој не приличи. Ми смо само са народом, излазећи у сусрет његовој љубави према Светом Василију, изашли у молитвени ход“, нагласио је владика.

Владика Јоаникије на молебану у саборном храму у Подгорици. - Sputnik Србија
Црна Гора протерује свештенике, а Хрватска их прима: Епископ Јоаникије о прогону

Владика Јоаникије је подсетио и да се са те литије нико није заразио, већ, како је казао, та је литија помогла здрављу, а народ најбоље зна како Свети Василије штити и помаже.

„Нас стално оптужују да разарамо државу, да не признајемо Црну Гору, падају оптужбе редовно на нас од стране државе, казао је владика Јоаникије и додао да је лако видети ко је шта урадио, пренео је портал Ин4с.

„Ево да видимо шта је ко урадио. Митрополит Амфилохије је 30 година у Црној Гори, његово дело је монументално и видљиво, и када дође човек са стране може само да се диви. Наше светиње су обновљене, изграђене нове. Ми смо украсили Црну Гору. Ми их нећемо носити у Србију, нас оптужују за неко великосрпство, ми који смо све дали за Црну Гору“, рекао је владика и додао:

„Нисмо обнављали и градили храмове за себе, него за будућност народа у Црној Гори“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала