Краљевство белих људи: ДНК открива ко је први населио Америку

CC0 / Pixabay / Мапа света
Мапа света - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Поново је актуелно питање који народ је први населио Амерички континент. Упоређујући ДНК старих и савремених становника из разних делова света, научници су доказали да су Америку „открили“ становници Бајкала. Викинзи и Полинежани су дошли касније.

Одавно је познато да су се људи из Сибира преселили у Северну Америку у периоду последњег леденог доба. На југу континента су пронађени остаци Кловис културе стари 13,5 хиљада година. Научници до скоро нису знали колико је било миграција и да ли је још неко живео на тој територији до појављивања источних Азијата.

Научници под руководством Еске Вилерслева са Универзитета у Копенхагену су посматрали ДНК и закључили да је из Сибира био само један талас миграција. Људи су се на територији данашњег Беринговог мореуза појавили пре 23.000 година, скоро у потпуној изолацији провели 8.000 година и онда кренули у освајање Северне Америке.

Индијанци - Sputnik Србија
Како су белци у Америци уништили Команче
Закључили су да ДНК из зуба, који је пронађен на југу Бајкала, припада најближем „рођаку“ Американаца који је живео пре 14.000 година.

Колумбија – Полинезија

Норвежанин Тур Хејердал је 1947. године  пловио на сплаву перуанских индијанаца под називом „Кон-Тики“ по Тихом Океану. Путовање је трајало 100 дана и завршило се у Архипелагу Туамоту. На тај начин је желео да докаже да су Полинежани потомци америчких домородаца. Међутим, то није истина. Древна домовина Полинежана су острва јужно-источне Азије. Са становницима Јужне Америке су били у контакту касније.

Амерички Индијанци - Sputnik Србија
Геноцид над Индијанцима: Америку очекује јак ударац Турске

Ту теорију је подржао и генетичар Александар Ионидис са Стенфордског универзитета. Он је појаснио да се у генима савременог становништва 17 острва и представника 15 аутохтоних племена Јужне Америке налази нешто заједничко. Питање је где и када су се они сусрели, обзиром да Јужну Америку и Полинезију дели океан. Полинежани су добри морепловци, постоји могућност да су у 11. веку успели да на својим сплавовима дођу и до обала Јужне Америке. На тај начин су донели ту културу и потомство из мешовитих бракова. Насупрот томе, нема никаквих доказа да су амерички домороци користили сплавове за далека путовања. Генетичар Иодинис сматра да постоји могућност да су Полинежани дошли до Маркиских острва и тамо пронашли досељенике из Јужне Америке, тачније данашње Колумбије. Генетска истраживања ће показати која је хипотеза тачнија.

Истраживање у Америци

Како легенда гласи, из Гренланда на запад је отпловио брод са Викинзима, који су се искрцали на полуострво Лабрадор и на данашњи канадски Њуфаундленд.

Викинг - Sputnik Србија
Предмети Викинга откривају осниваче древне Русије

Међу староседелачким племенима, још у време Колумба, кружиле су легенде о краљевству белих људи, али археолози су доказе пронашли тек 60-тих година 20 века у месту Ланси Медоуз.

Недавно су научници из Канаде и Велике Британије проучавали тресет недалеко од једног археолошког налазишта  и изненадили се када су видели остатке викиншког периода. Претпоставили су, да су гости са Гренланда били ту периодично током неколико векова. Ако је то тачно, вреди чекати нова генетска открића.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала