Поповић: Олуја завршни чин усташке геноцидне вертикале

© Sputnik / Александар МилачићMинистар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић
Mинистар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић - Sputnik Србија
Пратите нас
Злочиначка акција "Олуја" у којој су убијене хиљаде и протеране стотине хиљада Срба са својих огњишта у Хрватској представља завршни чин усташке геноцидне вертикале која се протезала током читавог 20. века и која ће заувек остати уписана као једна од најмрачнијих страница у историји европског континента, изјавио је председник СНП Ненад Поповић.

"Та геноцидна вертикала започета је током покоља и вешања српске нејачи и старих од стране усташа у Мачви током Првог светског рата, настављена систематским убијањем стотине хиљада Срба у Јасеновцу и другим логорима смрти у НДХ, а свој завршни чин она је добила у такозваној операцији 'Олуја', највећем етничком чишћењу једног народа са његових вековних огњишта од времена Другог светског рата", рекао је Поповић.

Он је у саопштењу навео и да историјске чињенице показују да се државност данашње Републике Хрватске, правне наследнице Павелићеве НДХ и најмлађе чланице ЕУ, искључиво темељи на систематском убијању и прогону Срба.

"Због тога је незамисливо и неприхватљиво да било који човек, који себе зове Србином, присуствује обележавању Олује и тиме легитимизује и аболира злочине хрватских усташа почињене током овог етничког чишћења српског народа из Крајине", истакао је Поповић.

Према речима лидера СНП, Србија више нема разлога да клечи и да се понижава.

"Наша земља се данас усправља и јача своје политичке, економске и одбрамбене капацитете. Са јачањем наше економије и позиције у међународној заједници, јача и наш национални осећај и понос што припадамо часном српском народу, који се кроз читаву своју историју, борио против оних који су желели да окупирају, протерају и систематски униште друге народе у Европи" казао је Поповић.

Истакао је да ће зато Србија и ове године достојно обележити "Олују", да покажемо свету да не забрављамо своје страдалнике, али и да упозоримо злочинце, али и све оне који би могли да имају сличне идеје у будућности, да то више никада никоме нећемо допустити без снажног одговора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала