Кипар одбио да додатно опорезује руске олигархе

CC0 / Pixabay / Застава Кипра
Застава Кипра - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је покренула процедуру раскидања споразума са Кипром о избегавању двоструког опорезивања, након што нису успели да га прилагоде захтевима руског председника Владимира Путина, саопштила је прес-служба руског Министарства финансија.
Два министарства претходно су разговарала о усаглашавању законодавстава, али руско Министарство финансија је дошло до закључка да кипарски предлози неће дати жељени ефекат за подршку националне економије, већ ће допринети отоку значајног дела капитала из Русије, саопштила је прес-служба.

Према различитим проценама, руске компаније су само 2018. године пребациле на Кипар више од 1,4 билиона рубаља, а 2019. више од 1,9 билиона рубаља.

Како се истиче, с обзиром на тесне економске и историјске везе између држава, руска страна је предложила да се ове седмице разговара о компромисним решењима, али је тај предлог одбијен. Процедура раскидања споразума почеће данас, 3. августа.

Министарство финансија Кипра саопштило је да ништа не зна о плановима Русије да раскине споразум.

„Чекамо. По мени, нема разлога за раскид споразума. Разменили смо имејлове, оптимистични смо у том погледу“, рекла је представница Министарства, истакавши да су преговори и даље у току.

Руски председник Владимир Путин је крајем марта предложио да се са 15 одсто опорезују приходи у виду дивиденди, који се пребацују на рачуне у иностранству. Он је упозорио да ће Русија једнострано раскинути споразуме са земљама које не прихвате предлог. Осим Кипра, реч је о Луксембургу и Малти.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала