Хирошима, Нагасаки, Бејрут: Експлозија у Либану трећа по снази у историји /видео/

© REUTERS / Karim SokhnЕксплозија у Бејруту
Експлозија у Бејруту - Sputnik Србија
Пратите нас
Експлозија у Бејруту, главном граду Либана, трећа је по снази у историји,одмах после експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију, каже Кристофер Базби, британски стручњак за ефекте јонизујућег зрачења и научни секретар Европског комитета за ризике радијације.

Гувернер Бејрута Марван Абуд већ је упоредио експлозију у бејрутској луци, услед које је настала и карактеристична „печурка“, са експлозијама нуклеарних бомби у јапанским градовима 1945. године.

Базби, британски експерт, има и научну аргументацију за такво поређење. У бејрутској луци експлодирало је више од 2.700 тона шалитре, хемијског једињења које има сличну експлозивну снагу као ТНТ.

​То значи да је експлозија 2.700 тона шалитре слична снази експлозије 2,7 килотона ТНТ. Према његовој рачуници, експлозија у Бејруту трећа је по снази у историји, одмах после експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију.

„Бомба у Хирошими имала је снагу између 10 и 12 килотона ТНТ, Према томе, експлозија у Либану имала је трећину снаге бомбе из Хирошиме“, каже Базби.

Он објашњава и да се „печурка“ током експлозије у Бејруту појавила на сличан начин као што се то догађа код нуклеарних бомби.

„Јак ударни талас направио је компресионо прстење у воденим испарењима, као што би то урадила и нуклеарна бомба када се детонира у близини водене површине“, наводи британски научник.

Како додаје, експлозије сличних хемијских једињења као у Бејруту догађале су се и у прошлости, али ниједна није била снажна као ова у Либану.

„Једна се догодила у Тексасу, такође у луци, а друга у Немачкој двадесетих година 20. века у једном складишту. Међутим, ова у Бејруту је највећа после Хирошиме и Нагасакија“, закључује британски експерт.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала