Лукашенко: Белорусија,Русија и Украјина треба да реше сукоб у Донбасу као брат и сестра

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаЗаставе Доњецке Народне Републике
Заставе Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија
Пратите нас
Белорусија, Русија и Украјина требало би да реше проблем сукоба у Донбасу као брат и сестра, сматра белоруски председник Александар Лукашенко.
„Нећемо рећи ‘ти си агресор’ а ‘ти си такав’. Моја улога је другачија, желим да нас троје, браћа и сестрица ─ Украјина, Русија и Белорусија, братски седнемо и решимо то питање“, изјавио је Лукашенко.

Он је истакао да је „ситуација лоша“ у односима Украјине и Русије, али да никада за Русију неће рећи да је „освајач“ или „агресор“.

„Прво, ако то кажем, тада ћемо изгубити своју улогу, али не миротворца, већ наших пријатеља, браће. За нас сте ви, и Руси и Украјинци, рођаци. Нас троје смо рођаци и никоме и нигде нисмо потребни. Није требало да дође до тога, до те свађе, а ако смо дошли до тога, требало је да решимо то питање“, објаснио је Лукашенко.

Белоруски лидер је додао да сваки пут када се председник Русије Владимир Путин и он дотакну теме Украјине, закључак увек буде исти - треба поправити односе.

„Када год се Путин и ја дотакнемо питања односа са Украјином, само је то кључно питање ─ одмах треба да окончамо овај неред. Чак и у Русији је то кључни тренд“, рекао је Лукашенко у интервјуу објављеном у четвртак на Јутјуб каналу „У гостима код Гордона“.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Зеленски о миру у Донбасу: Ништа не могу гарантовати

Истовремено, Лукашенко сматра да Русија неће вратити Украјини Крим, а „Донбас је ‘лево сметало’ и Русији он једноставно не треба. Али генерално он вероватно није потребан ни Украјини, полазећи од тога на који се начин одвијају догађаји“.

Такође, белоруски лидер је потврдио спремност „већ сада“ да допринесе миру у Донбасу.

„Уколико желите мир са Русима, то питање можемо да решимо чак и сада. Али што касније почнемо, то ће бити теже решити га“, рекао је он.

Сукоб у Донбасу почео због Јануковича

Он се осврнуо и на период када је почео сукоб у Донбасу и истакао да је до њега дошло због бившег украјинског председника Виктора Јануковича.

„Јанукович не само да је побегао, већ је одлетео у Харков, а затим у Донбас. Сматрам да је сукоб у Донбасу почео одатле. Јанукович је једноставно желео следеће: ‘Ево ја ћу сести овде и нико, ни ти мајданци, ме неће неће дотаћи, а ми ћемо почети офанзиву из Донбаса и поново ћемо Украјину учинити Украјином’“, испричао је Лукашенко.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова дала „братски“ савет Кијеву како да реши проблем Донбаса

Рат у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Мински споразуми регулише, између осталог, давања специјалног статуса самопроглашеним републикама у Донбасу, али до данас Кијев није испунио преузете обавезе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала