„Српска мајка“: Симбол страдања Србије и српског народа /фото, видео/

CC BY-SA 4.0 / Ванилица (cropped photo) / Икона „Мајка Србија“ у цркви Светог Георгија у Сечој Реци
Икона „Мајка Србија“ у цркви Светог Георгија у Сечој Реци - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На северном улазу у цркву Светог Георгија у Сечој реци, у општини Косјерић вернике раширених руку дочекује „Српска мајка“ чија су деца пострадала у ратовима од 1912. до 1918. године. Она је насликана у народној ношњи са раширеним рукама у облику крста и на симболичан начин представља страдање Србије и српског народа.

Црква је подигнута 1903. године, а икона „Српске мајке“ освештана је 1924. године. Осликао ју је академски сликар и вајар Михаило Милановић. Он је први академски сликар ужичког краја, представник минхенске школе, ратни сликар Врховне команде српске војске.

Икона је 2015. године на Илиндан обновљена у техници мозаика. Те радове извела је Марија Гајић са својим сарадницима, а уз помоћ донације ктитора Радмила Јевтовића.

CC BY-SA 4.0 / Ванилица (cropped photo) / Црква Светог Георгија у Сечој Реци
„Српска мајка“: Симбол страдања Србије и српског народа /фото, видео/ - Sputnik Србија
Црква Светог Георгија у Сечој Реци

На цркви се налазе четири спомен плоче са уклесаним именима пострадалих у ратовима 1912—1918.

„Српска мајка“ је приказана у народној ношњи, на чијим грудима блиста крст. На јелеку је приказан нар, символ страдања. Цела композиција је оивичена народном шаром, такозваним корњачама, које представљају живот.

Приказана је као светитељка са ореолом, иза тела је приказан двоглави орао са крилима који представља јединство Цркве и државе.

CC BY-SA 4.0 / Ванилица (cropped photo) / Икона „Мајка Србија“ у цркви Светог Георгија у Сечој Реци
„Српска мајка“: Симбол страдања Србије и српског народа /фото, видео/ - Sputnik Србија
Икона „Мајка Србија“ у цркви Светог Георгија у Сечој Реци

У рукама „Српска мајка“ држи ловорове венце који симболишу вечност, бесмртност и победу, а на којима су исписане године рата 1912-1918.

На средишњем делу композиције су смештене маслинове гранчице које су симбол мира и Божије бриге за људе и храстове гранчице које симболизују снагу и моћ. Испред светитељке је штит, на чијој се црвеној позадини налази крст са оцилима, а иза штита се вијоре две српске заставе.

CC BY-SA 4.0 / Ванилица (cropped photo) / Црква брвнара из 1812. године, у Сечој Реци
„Српска мајка“: Симбол страдања Србије и српског народа /фото, видео/ - Sputnik Србија
Црква брвнара из 1812. године, у Сечој Реци

Поред цркве Светог Георгија налази се и црква брвнара из 1812. године, посвећена истом светитељу, која се убраја у споменике културе од великог значаја. Крај цркве брвнаре су споменици-крајпуташи подигнути у периоду 1912—1918. ратницима изгинулим у Балканским и Првом светском рату.   

Црква је подигнута на месту храма који су Турци запалили 1805. или 1806. године. Претпоставља се да је након паљења црква већ 1809. године обнављана, а да је 1812. добила данашњи изглед.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала