Војска Албаније купује америчке извиђачке дронове

Пратите насTelegramOdyssey
Албанија планира куповину шест малих америчких извиђачких беспилотних летелица РQ-20Б Пума и припадајуће опреме за извиђање.

Портал Балканска безбедносна мрежа пише да су у питању су дронови који се лансирају „из руке“ и који се користе за извиђање у пешадији, специјалним јединицама и морнарици.

„Сличан мали дрон, израелски Скајларк, користе војске Хрватске, Мађарске и Северне Македоније“, пише тај портал и додаје да је „Пума“ летелица нове генерације која има домет од 20 километра и која на максималној висини од 150 метара може да проведе највише три сата.

Наводи се да је произвођач тих летелица, америчка фирма „Aerovajronment“ послала званичан захтев за склапање уговора Команди за уговарање Копнене војске САД, која је надлежна за издавање дозволе за извоз ове врсте војне опреме.

Уговор предвиђа да албанска војска набави шест дронова, три дигитална линка за пренос информација, шест комплета резервних делова, седам комплета опреме и софтвера за извиђање као и уговор о логистичкој подршци у трајању од две године.

Очекује се да уговор добије зелено светло америчких институција до краја године, са роком испоруке до краја 2022. године.

Првенствена намена дронова биће у морнарици, пешадијским, извиђачким и специјалним јединицама албанске војске.

„Пума“ је настала по захтеву Команде за специјалне операције Војске САД, али га сада користи цела америчка војска, на копну и мору.

Употребљавају га и Велика Британија, Немачка, Белгија, Летонија, Естонија и Египат, углавном за специјалне или мултинационалне операције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала