Афера у Италији: Расподелу милијарди надгледа посланик који није завршио средњу школу

© REUTERS / Stefano RellandiniКованице евра и италијанска застава
Кованице евра и италијанска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Како ће бити употребљене и потрошене милијарде које је Италија добила од Европске уније за опоравак након пандемије Ковида-19, надгледаће парламентарне комисија на чијем челу је парламентарац који није завршио средњу школу, а од радног искуства има 10 година праксе у продавници за животиње.

Наиме, након што је објављена вест о поновном именовању Серђа Бателија, члана партије Покрет Пет звездица, на чело комисије за Европске фондове, у италијанској јавности не стишавају се полемике, увреде, коментари и бес оних који су „упркос дипломама и докторатима“ завршили без посла или су били принуђени да „хлеб траже“ изван Италије.

Батели, с друге стране, тврди да добија многа писма подршке и при том поручује да је „његов стил да гледа и иде напред“.

Реч је о италијанском парламентарцу који није завршио средњу школу, а према наводима италијанских медија није изузетак у италијанској политици.

Ангела Меркел и Емануел Макрон  - Sputnik Србија
Милијарде Европске уније могу тек да закрпe неке рупе

У том контексту се подсећа да ни италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо нема диплому и да не говори ниједан страни језик, као и да је пре него што је као члан Покрета Пет звездица постао политичар, радио као аниматор у туристичким местима.

Напомиње се и да шеф партије „Лига“ Матео Салвини, такође, није одмакао даље од средње школе.

Овај тренд „антиполитичара“, како новинари називају особе које су „упловиле у политичке воде без образовања и искуства“, устоличен је за време владе Силвија Берлусконија, пренео је Танјуг.

Вероватно најпознатији пример италијинског „антиполитичара“ је Илона Сталер, позната као Ћићолина, некадашња порно звезда која је била члан италијанског парламента од 1985. до 1992.

Почетком године она се пожалила што јој је парламентарни додатак са три смањен на хиљаду евра, што је иначе било у складу са ревизијом примања некадашњих чланова италијанског парламента.

Према италијанском закону, политичари након само једног мандата од четири године имају право на парламентарну пензију од 1.300 евра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала