Америка нам објашњава да је довољно да имамо лук и стрелу, а цео регион купује оружје /видео/

© Фото : Министарство одбране СрбијеНова пушка Застава 6,5 мм коју је добила Војска Србије
Нова пушка Застава 6,5 мм коју је добила Војска Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Низ земаља региона укључујући Србију недавно су набавиле нове типове оружја, а појачање у наоружању добила је и Приштина. Наоружавање региона је саобразно времену у ком живимо јер је поредак који су САД направиле на Балкану неодржив, оцењује социолог др Слободан Рељић, који оружје пореди са бравом у кући — без тога, не можете да се заштитите.

Америка је, каже Рељић, у једном моменту имала војни буџет као све земље света, а нама је објашњавала да нам је довољно да имамо лук и стрелу.

Регион се утркује у куповини оружја

Рељић је уверен да нема парадокса у томе што се државе Балкана утркују у наоружавању иако евентуалну одлуку о примени тог оружја не би могле да донесу мимо воље великих сила. Сви се наоружавају у свету, светски капиталистички систем улази у драматичну кризу у којој долази до прерасподеле, а онај ко мисли да ненаоружан може да учествује у догађајима који следе, према његовим речима, не познаје историјске токове.

„Кинески мудрац Сун Цу давно је рекао да ако се не наоружавамо ми своје непријатеље изазивамо да крену у рат са нама. Прича коју је лансирала Америка да је 21. век — век мира су пропагандне фразе”, констатује Рељић у разговору за Спутњик.

Он додаје да оружје свакако ништа не гарантује, али да ако га нека земља нема онда нема никакву шансу да заштити свој национални интерес.

„Не треба очекивати да ће некаква велика сила да залегне за вас, а ако и залегне то је само ако је то у њеном интересу. Сваки народ мора да буде спреман да себе заштити у највећој мери. Уколико нисте спремни да се борите немате никакву шансу да опстанете. У БиХ је војска Републике Српске држала 70 и нешто одсто територије, па кад је дошло време да се договара добила је 49 одсто. Да је имала 20 одсто, не би добила ништа“, образлаже своју тезу социолог и новинар Рељић.

Србија модернизује војску, али то није довољно

Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума и генерал-мајор у пензији, у том светлу поздравља одлуку актуелне власти Србије да ојача и модернизује оружане снаге.

Наиме, поред модернизације авиона миг 29, појачања у оклопним возилима, Војска Србије је добила и модуларне пушке, кинеске дронове, а издвојен је и новац за набавку француских ПВО система Мистрал и кинеског система ФК-3.

Кинески противваздушни ракетни системи  HQ-22 на војној паради у Пекингу - Sputnik Србија
Спој руског С300 и америчког „Патриота“: Србију ојачава моћни ПВО систем који стиже из Кине

„Морамо поћи од чињенице да дуго није улагано у војску и да је сазрело време и морање. Били смо на ивици да гасимо ловачку авијацију, па су нам Руси помогли да је сачувамо. Каква је ситуација била, морали бисмо да препустимо небо другима. Ово друго оружје је извесна замена за престареле системе и јесте велики помак у опремању војске. Али то све није довољно у смислу јачања одбрамбених способности. Није довољно купити оружје, треба учинити задовољним људе, а требало би и поново увести служење војног рока. Нема ниједне војно неутралне државе а да нема служење војног рока“, наводи Ковач, уз оцену да Србија треба што пре да уведе обавезно служење војног рока и настави опремање војске јер само тако може гарантовати безбедности Србије, опстанак КиМ у оквирима Србије и безбедност Републике Српске.

Руски систем бољи од кинеског

Кад је реч о кинеском систему ФК-3, генерал сматра да је било боље набавити руске системе С-300 или С-400.

„Кинески систем је копија, а свака копија је лошија од оригинала. ФК систем по поузданости, неиспитаности у борбеној употреби не може се поредити ни са с-300, ни са с-400. Руски систем јесте скупљи, али ми нисмо добили економску цену ни за модернизацију мигова“, примећује наш саговорник.

Према мишљењу Рељића, разлог што Србија купује оружје са различитих страна је да не би зависила само од једног испоручиоца, а истиче да је кључно имати своју политику и своју војску.

„Вероватно би било логичније да земља која има ово искуство са Западом купује од њих само што мора. Ако наоружавају Косово, шта онда од њих да очекујете. Јасно је да се они профилишу као неко ко је за другу страну. Додуше, они су у праву кад нас не подржавају јер то што њима треба овде не може да се повеже са нама. А треба им потпуна доминација и државице које не могу ни у чему да им се супротставе“, резонује Рељић.

Ковач сматра да Србија не треба да ћути на наоружавање косовских Албанаца јер они тиме стичу још један прерогатив државности.

Косовска војска - Sputnik Србија
Тајно наоружавање Косова у току преговора — јасна порука целом свету

Коментаришући понашање Америке на Балкану, Ковач констатује да је та земља пре двадесетак година без икакве ограде и обзира рушила српске интересе, а сада кандидат за америчког амбасадора у Берлину Даглас Мекгрегор, иначе и сам некадашњи учесник НАТО бомбардовања СР Југославије, отворено каже да је Косово мафијашко друштво које не може имати атрибуте државе, да је ту доста укључен и исламизам и да су погрешили што су стали на страну струје која је у самом извору била терористичка.

Пре 20 година Америка је била 10 пута јача, а сада шаље као посреднике у дијалогу Београда и Приштине двојицу који међу собом не говоре, додаје Рељић, имајући у виду Ричарда Гренела и Метјуа Палмера. Он истовремено ту види још један аргумент за то да не треба одустати од тога да се Космет сачува у оквиру Србије.

„Косово не може да буде предмет разговора. Косово нама није само територија. Ми смо народ словенски и православан. Наше православље је светосавско и имамо косовски завет. Ако се тога одрекнемо бићемо само гомила неких тамо људи“, поручује наш саговорник.

Генерал Ковач дели сличан став, уз опаску да КиМ није само питање Србије него и Црне Горе, и Републике Српске, и свих Срба где год да живе.

„Не сме се поћи од тога да ће се решавањем КиМ нама отворити врата за просперитет. Не, отвориће нам се врата за суноврат и ризикујемо могућност грађанског рата. Српски народ је у два светска рата дао два и по милиона своје демографске супстанце и увек на страни победника. Зар неко има права да јединој држави после другог светског рата мења границе а то је Србија. Свако политичко решење је могуће унутар Србије, свако друго питање у смислу спољних граница Србије изазваће несагледиве последице, и националне, и регионалне“, наглашава Ковач.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала