„Жирафом“, „иглом“ и „мистралом“ против беспилотних летелица: Српска војска добија појачање /фото/

© Фото : Министарство одбране Србије/Андрија ГавриловићЖирафа, пасарс и игла, интегрисани ПВО систем Војске Србије
Жирафа, пасарс и игла, интегрисани ПВО систем Војске Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српска војска добија појачање у Ратном ваздухопловству и противваздухопловној одбрани. Нови интегрисани систем дејствоваће против беспилотних летелица модернизованим радаром „жирафа“, ракетама „игла“ и ПАСАРС-ом, на који ће касније бити придодате и најмодерније ракете „мистрал“.

Министар одбране Александар Вулин и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић присуствовали су испитивањима рада противавионског самоходног артиљеријско-ракетног система (ПАСАРС) са интегрисаним ракетама „игла” увезаног са модернизованим осматрачко-аквизицијским радаром „Жирафа, на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Модернизовано оружје Огањ Војске Србије - Sputnik Србија
„Огањ“ за три минута испаљује ракете: Војска Србије ојачала артиљерију /фото, видео/

Развој противавионског система ПАСАРС, заједно са модернизованим радаром „жирафа“, велика је ствар не само за нашу противваздухопловну одбрану, већ за читаву нашу војску, рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

„Војска Србије непрекидно се модернизује. Наши људи се обучавају и оно што је најважније, показујемо да су наши инжињери и наши конструктори у стању да прате светске трендове и да налазе најбоља решења која могу да се примене на нашој техници и нашој технологији. Војска Србије, захваљујући таквим људима, у стању је да се опрема и наоружава много јефтиније него што би то радила да је на тржишту“, рекао је министар одбране.

Вулин је нагласио да је наше само оно што је производ наше памети и што сами произведемо, јер све друго подлеже туђим одлукама, неким другим правима и не може да се користи онако како мислимо да треба.

© Фото : Министарство одбране Србије/Андрија ГавриловићРадар "Жирафа" је модернизован
„Жирафом“, „иглом“ и „мистралом“ против беспилотних летелица: Српска војска добија појачање /фото/ - Sputnik Србија
Радар "Жирафа" је модернизован

Према речима в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, трупна противваздухопловна одбрана годинама је била запостављана како код нас тако и код много развијенијих земаља, али се сада поново интензивно ради на њеном побољшању.

© Andrija GavrilovicНа ПАСАРС су постављене ракете "игла", а ускоро ће и ракете "мистрал"
„Жирафом“, „иглом“ и „мистралом“ против беспилотних летелица: Српска војска добија појачање /фото/ - Sputnik Србија
На ПАСАРС су постављене ракете "игла", а ускоро ће и ракете "мистрал"

Он објашњава да систем ПАСАРС-16 - самоходно противавионско оруђе базирано на топу „бофорс“ 40 мм и модернизовани радар „жирафа“ који је основни осматрачки сензор батерије система ПАСАРС, су два система који чине основу наше модернизоване трупне ПВО.

Представљање нових дронове Војске Србије који су купљени од Кине на аеродрому у Батајници - Sputnik Србија
Оружје каквог нема у региону: Дронови српске војске гађају ласерски навођеним бомбама /фото/

„На радару „Жирафа“ у току су испитивања, пре увођења у наоружање, софтверског радарског пријемника, који значајно побољшава његове способности. То је прва фаза у модернизацији тог радара на коме се унапређују разни подсистеми како би радар имао свеукупно боље карактеристике - веће даљине захвата малоразмерних циљева, попут малих беспилотних летелица које сада постају доминантна претња, повећање брзине заузимања борбеног положаја, повећања броја оруђа којима може да се управља тј. којима могу да се аутоматски доделе циљеви“, рекао је Милорадовић.

© Фото : Министарство одбране Србије/Андрија ГавриловићИнтегрисани ПВО систем биће веома важан у борби против беспилотних летелица
„Жирафом“, „иглом“ и „мистралом“ против беспилотних летелица: Српска војска добија појачање /фото/ - Sputnik Србија
Интегрисани ПВО систем биће веома важан у борби против беспилотних летелица

Основна варијанта противавионског система ПАСАРС уведена је у наоружање прошле године, истиче Милорадовић и додаје да су у току завршна испитивања нових подсистема који ће додатно да унапреде то противавионско оруђе. Као један од њих Милорадовић наводи интеграцију ракетног система „игла“ на сва раније завршена оруђа, чиме би ефикасност ПАСАРС-а против ваздухопловних циљева због опремљености самонавођеним противавионским ракетама била знатно повећана.

Нова пушка Застава 6,5 мм коју је добила Војска Србије - Sputnik Србија
Српска војска добила пушку какву немају ни много веће армије /фото/

Покретачи и други елементи за интегрисање ракетног система „игла“ на усавршени противавионски топ, послужиће за интегрисање и новонабављених ракета „мистрал“, за које помоћник министра за материјалне ресурсе каже да су у овом тренутку вероватно најбоље на свету у својој класи.

На тај начин, синергијом између унапређеног система навођења са радара „жирафа“ и додавањем ракета на ПАСАРС значајно ће се повећати способности тог система.

„Имамо велики број старијих, преносних противавионских ракетних система као што су „игла“ и „стрела“. На бојиштима у будућности појавиће се велики број циљева новог типа, пре свега разних врста беспилотних летелица и та старија, такорећи отписана оружја, односно противавионске ИЦ вођене ракете, сада добијају на значају јер су оне, уз потребне модификације, ефикасно, а веома јефтино средство за уништавање такве врсте циљева“, објашњава Милорадовић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала