„Човек Кремља“: Бугари покренули петицију за смену председника

© AFP 2023 / Nikolay DoychinovАнтивладини протести у Бугарској
Антивладини протести у Бугарској - Sputnik Србија
Пратите нас
У Бугарској је покренута петиција за импичмент председника Румена Радева, а до сада је прикупљено више од 4.500 потписа. Покретачи петиције оптужују Радева да је „прокремаљски провокатор“.

Према речима покретача петиције, лидер Бугарске уноси поделе у друштво, уместо да га уједињује.

„Он позива народ на побуну. Позива да се води спољна политика која удаљава од ЕУ и водећих партнера НАТО, а приближава недемократским режимима, што очигледно противречи националним интересима. Он ради против своје земље, показујући солидарност са главном опозиционом странком БСП (Бугарска социјалистичка партија), бившом комунистичком партијом. На челу државе не може бити прокремаљски провокатор, који уместо да уједини, разједињује нацију својим хибридним изјавама. Он не може бити главни командант Оружаних снага. То је питање националне безбедности“, наводе организатори петиције.

Подсетимо, антивладини протести трају у Бугарској већ преко месец дана, а подржали су их председник земље Румен Радев и главна опозициона снага - Бугарска социјалистичка странка. Према мишљењу председника, настала криза може се решити једино оставком владе и главног тужиоца Ивана Гешева. Он је такође оптужио владу да увлачи полицију у сукоб са демонстрантима.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала