Каква ће бити настава на факултетима — три сценарија за октобар

Пратите нас
Постоје три сценарија за одвијање наставе на универзитетима ове године. Први је класична настава као што је до сада била, други је тзв. хибридни сценарио где ће предавања бити онлајн организована а практична настава у мањим групама и трећи сценарио је комплетна онлајн настава.

Могуће сценарије изнео је проректор за наставу на Београдском универзитету, проф. др Петар Булат.

„Ако би епидемиолошка ситуација била као данас, највероватнији сценарио је хибридни. Онлајн предавања и рад са малим групама студената уз максималне мере заштите. То ће представљати додатни напор за наставни кадар, јер ће групе бити знатно мање него што су до сада биле, удвостручиће се“, објаснио је професор Булат, гостујући у Београдској хроници на РТС-у.

Доста студента се жалило да су им професори пред крај ове године били недовољно доступни, да су им слали само пауер поинт презентације и да нису били ту за њихова питања. На питање да ли ће студенти имати некоме да се пожале, професор Булат одговара да су се чула углавном негативна искуства.

Школа - Sputnik Србија
Како ће изгледати наредна школска година – министарство предлаже више модела

„Током читавог периода ванредног стања, говорим о Универзитету у Београду, имао сам редовне контакте са колегама који су продекани за наставу. Имали смо недељно и двонедељно састанке и дискутовали о проблемима. Ту се уочава да је 80-90 посто наставе било без проблема. Не можемо да кажемо да није било проблема. Било је проблема, али оно што је допрло до јавности јесте тих 10 посто“, навео је продекан за наставу Београдског универзитета.

Бруцоши посебан проблем

„Посебан проблем су бруцоши. Они сада долазе на факултет, а у ствари не долазе. Долазе у онлајн окружење, немају никакво искуство претходно са факултетом и онлајн предавањима. Факултети се припремају за то да их некако укључе у онлајн наставу на прави начин и да деца схвате значај тога“, казао је Булат.

Проректор за наставну на Београдском универзитету је указао да је контакт са студентима оно што ће највише недостајати и професорима и студентима.

„Студирање није само пуко учење. То је посебан облик социолошког развоја наших будућих интелектуалаца“, истакао је Булат.

Живот у студентским домовима биће организован слично као у мају. Студенти ће се постепено враћати, они који су здрави. За оне који су болесни организован је посебан смештај. Управа студентског центра се веома ангажовала да ситуацију држи под контролом, навео је др Булат.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала