Руски министар здравља: Наша вакцина против короне штити две године

© REUTERS / Dado RuvicВакцина против короне
Вакцина против короне - Sputnik Србија
Пратите нас
Људи који приме нову руску вакцину против вируса корона биће имуни на њега до две године, саопштило је руско Министарство здравља.

Министар здравља Михаил Мурашков рекао је да је вакцина настала у истраживачком центру „Гамалеја“, који је радио на проналажењу вакцине и да притом користе опробане процедуре узгоја вектора аденовируса.

„Желео бих да нагласим да су истраживачи из наших научних центара још 1990-их година успешно експериментисали са припремом за генске терапије. Даљим истраживањима формирана је универзална платформа за израду вакцина против различитих инфективних болести, а на тим платформама су научни истраживачи и наши стручњаци успели да направе шест вакцина које су у различитој мери у употреби у Русији“, изјавио је Мурашко и навео као примере вакцине против ебола вируса и вируса корона типа МЕРС-КоВ.

Истовремено, директор Националног истраживачког центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург изјавио је да препарат користи аденовирусне контејнере за испоруку гена који кодирају протеине „короне“ код вируса. Уносиће се два пута.

Епрувете за анализу крви добровољаца за испитивање вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Прва руска вакцина против ковида названа „Спутњик V“

Као што је научник појаснио, исти ген се уводи на различите носиоце, што омогућава добијање заштитног имунитета, притом током дужег временског периода.

Како каже, такав приступ гарантује с великом вероватноћом да ће особа која је примила ову вакцину у „појачаној“ верзији бити заштићена од могуће заразе вирусом корона „најмање две године, а вероватно и на дужи период“.

Гинцбург је такође прецизирао да је такав дугорочни ефекат лека доказан током заједничког рада Научно-истраживачког центра и медицинских установа руског Министарства одбране у афричкој Гвинеји на вакцинама против вируса еболе.

Раније је председник Русије Владимир Путин саопштио да је у Русији регистрована прва на свету вакцина за превенцију ковида 19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала