Гугл претвара паметне телефоне у детекторе земљотреса

© Фото : PixabayАмеричке мреже имају алтернативу.
Америчке мреже имају алтернативу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Гугл је у Калифорнији покренуо систем упозорења на земљотрес који ће омогућити да се паметни телефони с оперативним системом Андроид искористе као детектори потенцијалних сеизмичких активности.

Нови систем, назван „ШејкАлерт“, користи сигнале стотине сеизмометара из целе савезне државе који се активирају и шаљу упозорења на земљотрес корисницима паметних телефона.

Џасинда Ардерн уживо је давала интервју  - Sputnik Србија
Земља се тресе, премијерка се смеје: Земљотрес уживо усред интервјуа /видео/

„Видели смо прилику за коришћење Андроида како би људима пружили правовремене, корисне информације о земљотресима, као и неколико секунди упозорења како би могли да се побрину за себе и своје најмилије“, рекао је главни софтверски инжењер Марк Стогаитис, преноси „Еconomictimes“.

Навео је да мобилни с Андроид системом може постати и мини сеизмометар па би се захваљујући милионима корисника у свету, могла створити највећа глобална мрежа за детекцију земљотреса.

Андроид телефони који детектују подрхтавање које упућује на сеизмичку активност у стању су аутоматски да пошаљу сигнал у главни центар за прикупљање података, где рачунари брзо обрађују све релевантне податке па се на тај начин утврђује да ли је реч о земљотресу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала