Изградња аеродрома „Сребрно језеро“ у три фазе: Допринеће туристичком развоју

CC0 / Википедија / Сребрно језеро
Сребрно језеро - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Будући комплекс аеродрома Сребрно језеро у Општини Велико Градиште простираће се на 215 хектара.

У првој фази градње обухватиће полетно-слетну стазу са рулним стазама у дужини од 1.500 метара, пише е-Капија.

Ово је наведено у Елаборату за рани јавни увид плана детаљне регулације изградње аеродрома, чији је наручилац Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У плану је наведено да подручје изградње аеродрома обухвата делове катастарских општина Велико Градиште, Кумане и Кисиљево, у зони шумског комплекса Бели багрем који, како се наводи, више није потребан за изградњу голф терена и раније планиран начин коришћења.

„Планско подручје тренутно обухвата неизграђено, пољопривредно земљиште које пресецају некатегорисани путеви и мелиорациони канали, а у северном делу планског обухвата налази се постојећа, неинструментална травната полетно-слетна стаза дужине 800 метара“, стоји у документацији.

Према плану, постојећа травната полетно-слетна стаза биће задржана, а постојеће мелиорационе канале неопходно је реконструисати и зацевити, а поједине трасе и изместити.

Планом се узима у обзир и будући развој аеродрома, те његова доградња и повећање капацитета. Истиче се да је, према важећој планској документацији ширег подручја, планирани аеродром Сребрно језеро могуће укључити и у мрежу регионалне понуде.

Планирана је изградња полетно-слетне стазе оријентације исток–запад, са рулним стазама, која ће се градити фазно: у првој фази дужине 1.500 метара, а резервише се простор за наставак изградње и развој аеродрома у будућности, са дужином полетно-слетне стазе од 1.800 метара у другој фази, односно 2.400 метара у трећој фази.

Под углом, са полетно-слетном стазом оријентације исток–запад, укршта се још једна планирана травната полетно-слетна стаза, наведено је у елаборату.

У јужној зони планског подручја, планиране су зоне за лоцирање јавно-комерцијалних садржаја и техничких садржаја аеродрома Сребрно језеро.

Саобраћајни приступ до комплекса аеродрома је планиран преко нове саобраћајнице, која се одваја од постојеће саобраћајнице која води ка туристичком насељу Бели багрем.

Истакнуто је да је основни циљ израде плана обезбеђење просторних услова за туристички и економски развој подручја, што ће се постићи изградњом аеродрома Сребрно језеро.

Комуникација у саобраћајном смислу, изградњом аеродрома, постаје значајно ефикаснија, што би се одразило на већу заинтересованост потенцијалних инвеститора и побољшање доступности подручја, наводи се у планском документу који су израдиле фирме „Архиплан“ из Аранђеловца и „Андзор инџинеринг“ из Новог Сада.

Иначе, према Регионалном просторном плану за подручје Подунавског и Браничевског управног округа, планирано је и задржавање постојећих спортско-туристичких аеродрома (Радинац—Смедерево, Рудине—Смедеревска Паланка и Костолац), са рехабилитацијом полетно-слетних стаза у складу са могућностима у наредном периоду, па и давање овим аеродромима шири, регионални значај, а није искључена ни изградња нових.

Елаборат је на раном јавном увиду до 25. августа 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала