У Црној Гори може да се гласа и са истеклим документом, чак и оним из СФРЈ

© AP Photo / Ристо БожовићИзбори у Црној Гори
Избори у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Црногорска Државна изборна комисија (ДИК) донела је мишљење којим се даје могућност грађанима којима су истекла документа да остваре бирачко право, а таквих је тренутно око 30.000.

Чланови Комисије су се на седници сложили да грађанима који не замене лична документа до избора, треба дозволити да гласају, потврдио је „Вијестима“ председник ДИК-а Алекса Ивановић.

Мишљење је утврђено на иницијативу Демократа Црне Горе, а ДИК је става да грађани који дођу на биралиште треба да се идентификују.

Како је објашњено, ако се провлачењем њиховог документа кроз апарат за идентификацију потврди да је легалан, то што је датум важења истекао не би требало да спречи гласање.

Евро - Sputnik Србија
Парама „гасе пожар“: Ватрогасци уплаћују Миловој странци и по 1.500 евра за кампању

За такав став није консултовано Министарство унутрашњих послова јер у ДИК-у сматрају, како су рекли, да је спровођење избора у њиховој надлежности.

Демократе су, у иницијативи коју је потписао члан Председништва Невен Гошовић, тражиле мишљење да ли ће бирач, на изборима 30. августа, моћи да докаже идентитет и оствари бирачко право на основу личне карте која је издата у складу са законом, а којој је истекао рок важења.

Гошовић је у иницијативи навео податак који је недавно МУП саопштио да 50.000 грађана има документа са истеклим роком важења.

Генерална директорка Директората за грађанска стања и личне исправе у Министарству унутрашњих послова Миланка Баковић у уторак је рекла да је тренутно 30.000 грађана којима су истекла лична документа. Она је прецизирала да од 30.000 грађана тренутно око 7.500 грађана нема никакав документ, или има стари из доба СФРЈ.

НКТ је у првом таласу епидемије објавио да истекла документа важе до даљег, али како су у међувремену шалтери поново отворени, та одредба више не важи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала