Путин: У Персијском заливу не сме бити простора за уцене и диктатуру

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин изјавио је да у Персијском заливу, као и у било којем другом делу света, не би требало да има простора за уцене и диктатуру од стране било кога.

„Једнострани приступи не помажу у проналажењу решења. Приликом изградње свеобухватног система безбедности у зони Персијског залива важно је сачувати све оно што је до сада постигнуто уз велике напоре“, наведено је у Путиновом саопштењу, објављеном на сајту Кремља.

Истовремено, Путин је истакао да Русија предлаже да се на састанку лидера држава-чланица Савета безбедности Уједињених нација, Немачке и Ирана направи договор о параметрима рада за формирање безбедносних механизама и јачања поверења у зони Персијског залива.

Како је рекао председник, то се може постићи ако се „уједине политичка воља и стваралачка енергија свих наших земаља и земаља региона“.

Путин је додао да је Русија отворена за конструктивну сарадњу са свима који су заинтересовани за то да се ситуација у зони Персијског залива помери са опасне линије.

„Позивамо партнере да пажљиво одмере наш предлог. Алтернатива је даља ескалација тензија, повећање ризика за избијање сукоба. Такав развој ситуације је неопходно избећи“, истакао је руски лидер.

Руски лидер је додао да проблеми у Персијском заливу могу да се превазиђу ако се различитим ставовима приступи с дужном пажњом и одговорношћу.

„Русија је 2019. године представила обновљену Концепцију безбедности у зони Персијског залива. У њој су представљени конкретни начини за ефикасно решавање проблема у том региону“, рекао је Путин.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала