Русија: Никакве претње Америке неће прекинути нашу сарадњу с Ираном

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчке претње на рачун Русије и Кине о „последицама“ због сарадњу са Ираном су неосноване, Москва ће наставити сарадњу са Ираном упркос свим америчким претњама, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков. Кина је такође осудила потез Вашингтона.
„Претње које већ стижу из Вашингтона, да Русија и Кина наводно треба да размисле о последицама су у уобичајеном америчком стилу. Никакве претње неће променити наш став. То се никако неће одразити на нашу сарадњу са Ираном. Не можемо се у свакој ситуацији сложити са САД. Ми не знамо шта може сутра пасти на памет људима који доносе одлуке у тој земљи. Руководимо се искључиво сопственим интересима, сопственим обавезама и међународним правом“, додао је Рјабков.

Он је истакао да Москва осуђује намере САД да обнови санкције Савета безбедности УН против Ирана.

„Након што су САД изашле из Заједничког свеобухватног акционог плана, у потпуности су изгубиле било која права у оквиру тог документа. Они немају ни правне, ни политичке основе да употребе одредбе резолуције 2231 СБ УН против Ирана. То је апсурдно. Ми осуђујемо такве поступке САД“, рекао је Рјабков.

Он је додао да намере Вашингтона да „обнови“ санкције УН-а против Ирана доводе Савет безбедности у озбиљну кризу.

Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Амерички ембарго Ирану није прошао: Савет безбедности одбацио резолуцију САД

„Тужно је што СБ УН тоне у озбиљну кризу због неодговорних потеза Вашингтона. Управо на САД лежи одговорност за стварање те неприхватљиве ситуације која омета СБ УН у раду на широком кругу питања, ствара одређену политичку и психолошку напетост“, рекао је Рјабков.

Он је истакао да ће Москва, упркос последњим потезима Вашингтона везано за Иран, наставити сарадњу са САД, јер у овим условима ситуација може постати само гора без дијалога.

„Дијалог је бољи од никаквог дијалога. Тренутно је дијалог у току, а о многим питањима чак интензивно размењујемо мишљења. Проблем је у томе што су Американци спремни да саслушају и чују само себе када се ради о многим темама, али то не значи да дијалог треба прекинути“, закључио је дипломата.

Кина осуђује америчке санкције

Портпарол Министарства спољних послова Кине Џао Лиђијан је изјавио да САД немају право да захтевају обнављање режима санкција УН против Техерана, јер су изашли из Заједничког свеобухватног акционог плана о Ирану.

Портпарол је истакао да је то став апсолутне већине чланова СБ УН и међународни консензус.

„Кинеска страна одлучно иступа против једностраних санкција САД против других земаља. Кинеска страна упорно позива САД да извршава одлуке СБ УН, своје међународне обавезе и да поштује законска права и интересе других земаља“, додао је кинески дипломата.

Раније је саопштено да ће амерички државни секретар Мајк Помпео каже ускоро обавестити чланове Савета безбедности УН о обнављању санкција против Ирана. Он је рекао да уколико Русија и Кина то буду ометале Америка ће одговорити санкцијама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала