Јефтиније и брже до стана: Нове олакшице за куповину некретнина у Србији

© Tanjug / RADE PRELICИзградња "Београда на води"
Изградња Београда на води - Sputnik Србија
Пратите нас
Нове мере Народне банке Србије које треба да олакшају куповину првог стана, али и да помогну грађевинску индустрију, повољне су за све актере у том послу – купце, продавце, инвеститоре, извођаче... 

То је за Спутњик изјавио потпредседник Грађевинске инжењерске коморе Србије Горан Родић који је мишљења да ће применом нових мера и пословне банке наћи рачуницу за себе. 
После одлуке да обавезно учешће за стамбени кредит спусти са 20 на 10 одсто, НБС је на иницијативу Привредне коморе Србије и Града Београда, изашла са додатним мерама. Банке би према препоруци НБС кредитирале куповину станова у новоградњи који су завршени до 60 одсто, уместо 80 одсто, каква је сада пракса.
 Степен завршености стана неће уопште бити битан за станове где је Грађевинска дирекција Србије носилац грађевинске дозволе, или се станови раде као мера подршке одређеним категоријама становништва, или у случају да сама банка код које је узет кредит финансира пројекат изградње и има контролу над послом.

Нове олакшице - рачуницу би свако могао да пронађе

Предвиђен је и за пет година продужетак отплате кредита што ће значити мању месечну рату, ако то клијенту више одговара.

CC0 / пиксабеј / После одлуке да обавезно учешће за стамбени кредит спусти са 20 на 10 одсто, НБС је изашла са додатним олакшицама за куповину првог стана.
Јефтиније и брже до стана: Нове олакшице за куповину некретнина у Србији  - Sputnik Србија
После одлуке да обавезно учешће за стамбени кредит спусти са 20 на 10 одсто, НБС је изашла са додатним олакшицама за куповину првог стана.

Саговорници Спутњика подвлаче да је сада на одлуци пословних банака да ли ће применити ове препоруке и да ли ће у томе видети свој интерес, али сматрају да је реч о добром потезу НБС.
По речима вицегувернера НБС Жељка Јовића, могућност кредитирања 60 одсто завршеног објекта допуштена је инвеститорима који, према процени банке, имају одређени ниво кредитног квалитета, да би банка могла да поднесе такав начин финансирања.
Банка, пре свега, мора да процени квалитет тих потенцијалних инвеститора, и у случају одобравања кредита она добија додатне олакшице у смислу ослобађања одређених капиталих захтева које прописује НБС.

„То је добар потез за инвеститоре који ће моћи да убрзају градњу, а наравно и за купца стана који ће од инвеститора сигурно добити значајан попуст у цени квадрата ако пре финансира. Људи који тако буду долазили до станова добиће јефтиније и брже станове него до сада“,  објашњава Родић за Спутњик.

Помоћ и инвеститору

По његовом мишљењу, када тако пласирате паре оне се много брже окрећу, а то убрзава и индустрију и пуни буџет.
„Када на 60 одсто готовог стана можете да платите, а тада су највећи трошкови за инвеститора, онда сте помогли и себи и њему. Он ће вам дати попуст на цену стана, а ви ћете њему да побољшате ликвидност, самим тим се побољшавају могућности и за извођаче радова.  То је круг који је добар за све, ако се коректно и поштено одради“, сматра потпредседник Грађевинске инжењерске коморе Србије.
По његовој оцени, банке имају интереса да одобравају такве кредите јер ће имати више пара у пласману.

„Све зависи колика је њихова зарада. Штедња посебно девизна је све мања због ниских камата, а банке које имају паре то су паре штедиша и оне гледају да их што пре оплоде. А да би их оплодиле морају што пре да их пласирају, тако да ће оне бити заинтересоване да паре дају на сигурно, где ће имати повраћај пара, односно хипотеке које ће бити гаранција да ће станове моћи да продају“, мишљења је Родић.

Биће веће тражње некретнина

© Wikipedia / PedjaNbgНове мере НБС које треба да олакшају куповину првог стана, али и да помогну грађевинску индустрију, повољне су за купце, продавце, инвеститоре, извођаче, а у њима ће и пословне банке наћи рачуницу за себе. 
Јефтиније и брже до стана: Нове олакшице за куповину некретнина у Србији  - Sputnik Србија
Нове мере НБС које треба да олакшају куповину првог стана, али и да помогну грађевинску индустрију, повољне су за купце, продавце, инвеститоре, извођаче, а у њима ће и пословне банке наћи рачуницу за себе. 

Заменик председника Групације посредника у промету непокретности у Привредној комори Србије Ненад Ђорђевић напомиње да ће нова мера повећати тражњу за некретнинама, која није јењавала ни током пандемије.
„Мера као што је смањење завршености објекта са 80 на 60 посто ће допринети да знатно већи број клијената може да купи некретнину у новоградњи у фази када је она мање завршена, да на тај начин и помогне инвеститорима да лакше и брже заврше објекат“.
На питање како ће на препоруку НБС реаговати банке, Ђорђевић за Спутњик  каже да ће оне посматрати шта се дешава на тржишту и на основу тога ће мењати своју пословну политику. Тржиште некретнина је стабилно и верујем да ће поједине банке за пар месеци за поједине групе клијената смањити учешће за кредит и омогућити лакше кредитирање куповине првог стана.
Секретар Удружења грађевинске индустрије у ПКС, Ивана Вулетић напомиње да такве врсте олакшица имају и неке земље у окружењу као један од подстицаја развоја грађевинске индустрије. Она каже да у Србији изградња стамбених зграда непрекидно расте и да је ово начин да се помогне грађанима који купују станове, да лакше склапају уговоре са инвеститорима, да се лакше одлучују, али и да се развија тржиште некретнина.

„Претпостављам да је, чим је изашла ова препорука НБС, било неких разговора са банкама. Због чега ми се чини да је то добро - када купујете стан, из угла купца, ако је банка спремна да кредитира нешто што је 60 одсто готово онда остаје мало простора за сумњу, а грађани су иначе неповерљиви”, објашњава Вулетићева за Спутњик.
Стамбени кредити не падају, упркос пандемији

Банке су, како каже, врло пажљиве  и обазриве када се ради о кредитирању и то је онда гаранција да ће нешто што је завршено само мало више од половине бити изграђено и да ће се купац уселити у стан.

© Sputnik / Александар МилачићНема пада активности када је реч о стамбеним кредитима. Регистровано их је око 120.000, а њихова просечна вредност је око 30.000 евра.
Јефтиније и брже до стана: Нове олакшице за куповину некретнина у Србији  - Sputnik Србија
Нема пада активности када је реч о стамбеним кредитима. Регистровано их је око 120.000, а њихова просечна вредност је око 30.000 евра.

Она напомиње да из године у годину број издатих грађевинских дозвола константно расте, да ту нема колебања и да ни пандемија није пореметила тај тренд.
За првих шест месеци ове године укупан број издатих дозвола смањен је тек за 3,5 одсто, а само у јуну је издата је 1 831 грађевинска дозвола, што је  2,3 одсто мање него у јуну претходне године. Од дозвола издатих у јуну  77,4 одсто односило се на зграде, од којих су 69,8 одсто стамбене, каже Вулетићева.
Према дозволама издатим у јуну пријављена је изградња 2756 станова, од којих ће 9,2 одсто чинити зграде с једним станом, с просечном површином од 153 метра квадрата, а 89,6 одстостанова биће грађено у зградама с више станова, и њихова просечна површина износиће 61,2метра квадратна.
Према подацима Удружења банака Србијенема пада активности када је реч о стамбеним кредитима. Регистровано је око 120.000 стамбених кредита, а а њихова просечна вредност је око 30.000 евра. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала