Белоруска опозиционарка: Довођење војске у пуну борбену готовост је застрашивање

© Sputnik / Viktor TolochkoПредседнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска
Председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председнички кандидатк на изборима у Белорусији Светлана Тиханоска сматра да изјава председника Александра Лукашенка о довођењу војске у пуну борбену готовост представља застрашивање, пише портал „Делфи“.

„Наш народ је већ навикао на такве кораке. То је обично застрашивање људи. Али Белоруси се више не боје, спремни су да бране своја права“, рекла је Тихановска.

Она је уверена да војска неће растеривати мирне демонстранте, чак ни по наређењу, јер би то био „злочин војске“.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је у суботу, коментаришући информације да НАТО концентрише снаге у близини границе земље, да ће Белорусија без упозорења реаговати у случају повреде њених граница.

Поновна кандидатура

Тихановска је за телевизију „Белсат“ рекла да не планира да се кандидује за председника уколико буду расписани нови избори.

Она је додала да је „захтев свих штрајкача и целог белоруског народа ослобађање политичких затвореника“.

Опозиционарка је, такође, истакла, да није спремна да се врати у Белорусију док је ова власт у земљи, јер ни она ни њена породица не би били безбедни.

О везама са Русијом

Тихановска претпоставља да ће Белорусија наставити да одржава блиске економске везе са Русијом, чак и ако опозиција дође на власт.

„Русија је наш сусед и Белорусија одржава комерцијалне везе са Русијом, чак и у већем обиму него са Европском унијом. Зашто се то догађа? Очигледно, постоје разлози за то које ја не знам, јер нисам ни економиста ни политичар. Али могу да уверим нико, укључујући мене, неће бити против такве ситуације“, објаснила је она за француски лист „Журнал ду диманш“. Према њеним речима, нико неће направити обрт за 180 степени, јер „Белорусија није Украјина“.  

„Сваки будући однос са Русијом или другим земљама мора да одређује народ и нови председник“, додала је она.

Подршка Запада

Тихановска је навела да очекује подршку западних земаља. Посебно се захвалила на помоћи Паризу. Према њеним речима, Француска је била прва земља која ју је подржала: 14. јула добила је разгледницу амбасадора ове земље у Белорусији, а потом и позив у амбасаду.

Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија
Макрон: ЕУ не жели украјински сценарио у Белорусији

У интервјуу за „Би-Би-Си“, бивши председнички кандидат назвала је себе симболом борбе и уверила да неће престати да ради, а такође је позвала своје присталице да не одустају.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.   

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала