Безбедност Наваљног у рукама немачке федералне полиције

© REUTERS / FABRIZIO BENSCHПрипадници немачке полиције обезбеђују болницу у Берлину у којој се налази руски блогер Алексеј Наваљни
Припадници немачке полиције обезбеђују болницу у Берлину у којој се налази руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Осигуравање безбедности руског блогера и опозиционара Алексеја Наваљног у Берлину је у надлежности федералног одељења за криминалистичку полицију Немачке, изјавио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт.

„Било је јасно да су по његовом доласку морале да буду укључене мере безбедности, јер се ради о пацијенту којег су уз одређену дозу вероватноће покушали да отрују. У међуресорском дијалогу је донета одлука да се тај задатак пренесе на федерални ниво. То значи да федерално одељење криминалистичке полиције има правне основе за то“, рекао је Зајберт.

Ко финансира лечење Наваљног у Берлину?

Влада Немачке је саопштила да не располаже информацијама о томе ко финансира боравак Алексеја Наваљног на клиници у Берлину.

„Није нам познато“, рекао је Зајберт и додао да би се поводом питања која се тичу финансирања требало обратити приватној страни која је организовала превоз, између осталог, породици Наваљног.

Главни лекар ургентног центра у Омску Александар Мураховски - Sputnik Србија
Руски лекари који су лечили Наваљног добијају претње

Представник Министарства здравља Немачке, који је био присутан на брифингу, такође је рекао да нема информације о томе ко плаћа лечење Наваљног.

Иначе, Јак Бизил, председник Фонда „Синема фор пис“ који је организовао транспорт, рекао је раније новинарима да је транспорт Наваљног у Берлин, организован за кратко време, кошта много али да трошкове нису сносили ни немачки порески обвезници ни Фонд, већ приватна лица.

Руски блогер у суботу је из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге. Фонд који је организовао превоз Наваљног саопштио је да је он добро издржао лет, да се његово стање није погоршало, али је и даље критично.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала