Ирак има америчко оружје, али би да се ослони на руско — идеално за пустињу

© Фото : Ministry of defence of the Russian FederationДемонстрација тенка Т-14 "Армата"
Демонстрација тенка Т-14 Армата - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирак је заинтересован за куповину пешадијских возила, борбених авиона и друге руске војне технике, као и за јачање војних веза са Москвом. Бројни аналитичари оцењују да велико интересовање за руско наоружање није изненађујуће, с обзиром на то да је операција у Сирији потврдила квалитет руског оружја и војне технике.

Поред тога, показало се и да је руска техника потпуно прилагођена вођењу борбених операција у пустињи, што је довело до скока потражње на тржишту Блиског истока.

Експерти оцењују да се ирачка војска, која се некада ослањала пре свега на совјетско наоружање, сада враћа руском оружју. Главна предност руског оружја је очигледна — цена, лакоћа руковања, поузданост и квалитет.

Један од чланова ирачке делегације је на сајму оружја и војне технике „Армија-2020“, који се тренутно одржава у Русији, потврдио да је његова земља заинтересована за руско оружје, као и намеру Багдада да набави руска пешадијска возила. Он је такође рекао и да Ирак жели да појача војну сарадњу са Русијом и одржи војне вежбе ради размене искустава у борби против тероризма.

„Колико ми је познато, сада је ирачка војска прилично добро мобилизована, има искуство ратовања са Ираном, у којем Иран није победио. То је заиста било давно — пре више деценија, али то искуство је остало. Поред тога, Ирак је наоружан и најсавременијим америчким оружјем, али је добро тржиште и за руско наоружање. На отварању форума ’Армија‘, ирачки партнери су изразили велико интересовање за куповину нашег најновијег оружја. Оно што је најважније, Ирак је спреман да их плати у чврстој валути — у доларима, а то им омогућава испорука нафте Европи. Имају новца. И они се, као и многе друге земље са којима Русија има војно-техничку сарадњу, држе политике диверзификације извора најновијег оружја — тј. од нас могу да купе најновијег ловца Су-57 и систем С-400“, рекао је за Спутњик руски стручњак за Блиски исток Владимир Сотњиков.

Ирачани стари купци

Ирачка војска је некада у својим јединицама имала нешто више од 50 одсто совјетског оружја и технике, док је остатак купован од Француске, Југославије и других земаља. Међутим, после пада Садама Хусеина Ирак се нашао под утицајем САД и био је оријентисан на америчко оружје. Касније је дошло до (не) очекиваног преокрета, па су Ирачани у последњих неколико година поново почели активно да купују руско оружје.

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаРусија и Ирак су пре неколико година потписали уговор вредан 4,2 милијарде долара.
Ирак има америчко оружје, али би да се ослони на руско — идеално за пустињу - Sputnik Србија
Русија и Ирак су пре неколико година потписали уговор вредан 4,2 милијарде долара.

Русија и Ирак су пре неколико година потписали уговор вредан 4,2 милијарде долара, који предвиђа испоруку 48 руских ПВО система „Панцир С-1Е“ и 36 борбених хеликоптера Ми-28НЕ. Поред тога, Багдад је купио и 73 руска тенка Т-90С и ту се списак не завршава.

Поред тога, медији су писали и о томе да Ирак жели да набави руске системе С-300 и С-400, али је амбасадор Ирака у Русији такве тврдње одбацио, наводећи да Багдад не преговара са Москвом о куповини С-400 и да „нема ни наговештаја о томе“.

Војно-техничка сарадња има потенцијала

Сотњиков оцењује да је војно-техничка сарадња Русије и Ирака добра и да има потенцијала за развој.

„Највероватније је да ће сарадња наставити да се развија, уколико се не дође до неких непредвиђених догађаја. Блиски исток је регион где је све могуће и где Исламска држава изненада може да ојача, а такође изненада може да дође и до промене режима у Ираку. Овде се не могу давати дугорочне прогнозе, али чињеница је да смо и ми и наши ирачки партнери заинтересовани за војно-техничку сарадњу. Због тога су наши ирачки партнери изразили интересовање за куповину нашег најновијег оружја“, каже руски експерт.

Сотњиков напомиње да форум „Армија“, као највећи сајам оружја и војне технике у свету, има за циљ да покаже могућности руске одбрамбене индустрије, а да се платформа форума користи и за потписивање великих уговора.

„Сајам ’Армија‘ управо има за циљ да покаже наше могућности у сфери испоруке најсавременијег оружја. Рецимо, узмимо као пример Су-57. Реч је о авиону пете генерације, који је најбољи у свету. Чак је и амерички Ф-35 у много чему инфериорнији од Су-57, тако да је јасно да наши ирачки партнери имају интерес за куповину најновијег руског оружја“, истиче Сотњиков.

Док поједини експерти споре о моћи ирачке армије, наводећи да је статус једне од најбољих армија у региону изгубила у годинама после убиства дугогодишњег лидера Садама Хусеина, Сотњиков насупрот томе сматра да је ирачка војска поново једна од најјачих армија на Блиском и Средњем истоку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала