Измене бугарског Устава цепају владајућу коалицију

© Wikipedia / Edal Anton LefterovЗграда Народне скупштине Бугарске у Софији
Зграда Народне скупштине Бугарске у Софији - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници коалиционе већине бугарског парламента, странке ВМРО БНД, спремни су да подрже нацрт Устава који је предложила владајућа странка ГЕРБ премијера Бојка Борисова, али под сопственим условима.

Странка је поново подсетила на сопствене предлоге за измене Устава – утврдити да је породица заједница мушкарца и жене, увести обавезно гласање, вратити регрутовање, доделити председнику право да предлаже законе и да покреће поступак изгласавања неповерења, увести образовне квалификације за могућност гласања на изборима, пружити могућност свим етничким Бугарима да добију држављанство земље.

Како преноси телевизија бТВ, странка ГЕРБ је више пута одбацивала предлоге коалиционих партнера.

Уз подршку странке ВМРО БНД, владајућа странка ГЕРБ ће добити 116 гласова посланика, али је за подношење нацрта Устава на разматрање парламенту неопходно 120 гласова.

За сазив Велике народне скупштине која је гласати за ови Устав потребна је подршка 160 народних посланика, од укупно 240.

Према речима председника парламентарне групе ГЕРБ Данијеле Даритковске, странка је добила „принципијелну сагласност“ странке ВМРО БНД.

Да би добила потпуну подршку, ГЕРБ треба да започне преговоре са странком Воља и независним посланицима.

Даритковска је такође истакла да се првобитни нацрт Устава, који је изазвао много критика, сада исправља.

Подсетимо, премијер Бугарске Бојко Борисов раније се обратио нацији у вези са протестима који већ дуже време потресају ту земљу, предложивши да се унесу одређене измене у актуелни Устав. Како је објаснио, уставне измене тицаће се пре свега Народног собрања, али и рада државног тужиоца, чију оставку захтевају демонстранти.

Прочитајте још:

Бугарски председник „оплео“ по премијеру: Разговор о изменама Устава могућ након оставке

Бугарски премијер: Данас ћу предложити нацрт новог Устава

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала