Турска не одустаје од Средоземља: Најављене војне вежбе за почетак септембра

© REUTERS / TURKISH DEFENCE MINISTRYТурски брод за сеизмичка истраживања "Оруч реис" у пратњи турских војних бродова на Средоземном мору
Турски брод за сеизмичка истраживања Оруч реис у пратњи турских војних бродова на Средоземном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска планира да одржи артиљеријске вежбе у источном Средоземљу 1-2. септембра, како би „осигурала безбедност у области Искендеруна“, због чега је и активиран међународни систем упозорења Навтекс, изјавио је турски министар одбране Хулуси Акар.
„Зона утицаја Турске је много шира од њених граница. Турска војска остаје ефикасна сила за обуздавање наших противника“, додао је турски министар.

Према његовим речима, турски војни бродови који се налазе у региону геолошко-извиђачких радова у источном Средоземљу, боравиће тамо онолико колико је потребно.

Турски брод за сеизмичка испитивања Оруч реис на Средоземном мору - Sputnik Србија
ЕУ упозорила Турску да прекине сеизмичка испитивања на Средоземљу

„Ратна морнарица Турске осигурава безбедност турских бродова за бушење. Наши војни бродови ће се налазити у зони сеизмичких радова и бушења у источном делу Средоземног мора онолико колико буде потребно“, рекао је Акар у интервјуу за агенцију „Анадолија“.

Последњих недеља дошло је до оштрог погоршања односа између Грчке и Турске, након што је турски брод „Оруч реис“ започео сеизмичка истраживања на источном Средоземљу, подручју које Грчка сматра својом искључивом економском зоном. Грчке оружане снаге доведене су у стање повећане борбене готовости.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала