Украјина протестује због Путинове посете Криму

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПутин пустио у рад саобраћајницу Таврида на Криму
Путин пустио у рад саобраћајницу Таврида на Криму  - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Украјине упутило је протестну ноту Министарству спољних послова Русије због посете руског председника Владимира Путина Криму, саопштила је прес-служба украјинског МИД-а.
„Министарство спољних послова Украјине изражава одлучан протест због још једне посете председника Русије Владимира Путина, неусаглашене са Украјином“, наводи се у саопштењу. Председник Русије Владимир Путин данас је отворио на Криму ауто-пут Таурида

Поред тога, МИП Украјине је упутио још једну протестну ноту Русији због слања хуманитарног конвоја у Донбас.

„Без званичног одобрења, кршећи законодавство Украјине руска страна је незаконито преместила на територију Украјине такозвани 'хуманитарни конвој' за становнике територија у Доњецкој и Луганској области Украјине“, наводи се у саопштењу. Подсећамо да Луганска и Доњецка област нису под контролом Кијева.

Раније су аутомобили 98. хуманитарног конвоја Министарства за ванредне ситуације Русије уз помоћ становника Донбаса завршили истовар на складиштима у Луганску и вратили се у Русију.

Графит у Донбасу, Украјина - Sputnik Србија
Помоћ Донбасу — шкакљива тема за немачке политичаре

Протестне ноте Украјине

Кијев је више пута упућивао протестне ноте када руски званичници посећивали полуострво. Међутим, Москва враћа такве ноте без разматрања и реакције.

Министарство спољних послова Русије више пута је наглашавало да нико нема право да говори руским властима када и како да посећују субјекте Федерације.

Крим је постао део Русије у марту 2014. након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала