Језива антисрпска порука Стјепана Месића из 1991. повампирила се данас у Црној Гори /видео/

© Flickr / Marko Milošević (Мilosevic)Народ са заставама Црне Горе
Народ са заставама Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјаву премијера Црне Горе о могућем протеривању свештеника СПЦ из државе, саговорник Спутњика, историчар Александар Раковић упоређује са реториком Стјепана Месића из 1991. године који је рекао да да ће Срби отићи из Хрватске тамо одакле су дошли и да ће однети прашину на опанцима.

„Премијер Марковић је експлицитно поменуо митрополита Амфилохија који је из Мораче и свештеника Мијаила Бацковића који је из Грбља и који су аутохтони на том простору. Дакле, он је практично најавио протеривање свештеника СПЦ из Црне Горе без обзира да ли је реч о онима који су из Црне Горе или су из Србије. То је изричита порука да Срби треба да се спреме за нови егзодус, јер кад крене свештенство, народ креће за њим иако постоје и примери да су свештеници остајали последњи“, каже Раковић.

Опасне поруке власти Црне Горе

Раковић је, међутим, уверен да ће три опозиционе колоне имати натполовичну већину на парламентарним изборима у Црној Гори који се одржавају у недељу.

Иако је било покушаја да опозиција иде уједињена на ове изборе ипак је превагнула одлука да се иде у три колоне, што је, према Раковићевом мишљењу, био добар потез.

Присталице ДПС-а у Подгорици. - Sputnik Србија
Мало им фантомски бирачи: ДПС сад покушава да преотме гласове и коалиционим партнерима

Он каже да је листа „За будућност Црне Горе“ по карактеру изричито српска али има наравно и оних који се изјашњавају као Црногорци али то су они који су практично у српском културном кругу. Сам професор Здравко Кривокапић, носилац те листе, рекао је да су њима  испружене руке и Албанцима и Хрватима и Бошњацима.

„Пријатно сам изненађен Демократама, односно листом ‘Мир је наша нација’, јер је однос њихових гласача према Српској православној цркви истоветан оним који имају и гласачи коалиције ‘За будућност Црне Горе’. Они ће због тога ићи ка истом циљу. Листу ‘Црно на бијело’ предводи Дритан Абазовић из једне угледне улцињске породице која никада није била србофобна и такве људе је окупио око себе….“, описао је наш саговорник три опозиционе листе.

Он додаје да не треба пуно веровати истраживањима јавног мњења уочи избора, јер се много људи плаши да јавно изнесе свој став. Раковић сматра да највеће упориште ДПС-а лежи у бирачима пензионерима па им зато саветује да гласају онако како би њихови унуци желели.

Ђукановић нема више шта да понуди западу

На питање, да ли би запад могао да одустане од подршке Ђукановићу након тридесет година његове владавине, Раковић каже да је он сво то време служио као батина против српског народа.

„И њима на Западу истиче време, Мило нема шта ново да им понуди, а и сама Србија нема више тако лоше односе са западним земљама, чак напротив. С тим у вези, ако НАТО уопште има намеру да са Србијом успостави коректну комуникацију, он мора да учини уступак српском народу на неком важном питању, јер до сада таквих уступака није било.

Власт прети Србима протеривањем

Судећи по изјавама и председника и премијера Црне Горе стиче се утисак да им је највећи такмац на овим изборима свештенство СПЦ односно Митрополија црногорско-приморска.

Мило Ђукановић / - Sputnik Србија
Шта се крије иза Милове поруке да ће „завршити посао“

Раковић сматра да Ђукановић постаје све комичнији.

„Он каже да се антицрногорска опозиција формира у Београду, а заправо је он сам највећа антицрногорска опозиција у Црној Гори. Он је опозиција свему што је Црна Гора била и што јесте. Он је од ње направио фантазмагорију, увео је у систем који подсећа на басну али са циљем да се сруши људски интегритет дуж кичмене мождине“, сматра наш саговорник.

Лукаво обраћање Светозара Маровића

Светозар Маровић се појавио у јавности први пут након четири године где се на један веома ефектан и лукав начин обратио ДПС-овим бирачима, сматра Раковић.

„Ко зна колико њих пије кафу са Ђукановићем сваки дан, а сада они знају да већ сутрадан може да им се догоди оно што и Маровићу. Светозар је Мила бираним речима доста добро разоткрио. То је сигурно поколебало бар два процента ДПС-ових гласача. Сасвим је довољно што се Маровић изјаснио као Србин упутивши поруку да Црна Гора не може да се гради без српског идентитета“, закључио је Раковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала