Црна Гора: Почела изборна тишина, 11 листа у трци за улазак у парламент

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICБирачи у Црној Гори
Бирачи у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
У Црној Гори у поноћ је почела изборна тишина пред излазак на биралишта у недељу. Црногорци ће између 11 изборних листа бирати које ће ући у парламент.

Право гласа има 540.026 бирача на 1.217 бирачких места. У црногорском парламенту има места за 81 посланика.

Ово су једанаести избори од увођења вишестраначја у Црној Гори и пети од осамостаљења од Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Према мишљењу аналитичара, на основу анкета јавног мњења, ови избори могли би да буду најнеизвеснији до сада. Такође, сматрају да би мање странке могле имати значајну улогу за резултате.

На листићима ће се наћи 11 изборних листа, што је за шест мање него на изборима 2016. године.

Избори у Црној Гори - Sputnik Србија
У Црној Гори дозвољен излазак из самоизолације ради гласања

Избори у недељу су можда и највећи политички изазов за Демократску партију социјалиста, странку Мила Ђукановића, који је већ 30 година на власти у Црној Гори, наводи Танјуг.

Ова партија наступа у коалицији са Либералном партијом, а носилац изборне листе „Одлучно за Црну Гору! ДПС — Мило Ђукановић“ је заменик председника странке и актуелни премијер Душко Марковић.

Водеће опозиционе странке иду у две колоне

У коалицији „За будућност Црне Горе“ су Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Радничка партија, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора и нестраначке личности, а носилац листе је професор Машинског факултета Здравко Кривокапић.

Коалиција коју чине Демократе, Демос, Партија пензионера инвалида и реституције, Грађански покрет Нова левица и Друштво за истраживање политике и политичке теорије наступиће на изборима под слоганом „Мир је наша нација“. Први на листи је председник Демократа, Алекса Бечић.

Албанске странке наступају одвојено — Албанска коалиција, коју чине Демократски форум, Форца, Грађански покрет Перспектива и Унија Тузи, учествоваће на изборима са листом „Сад је вријеме“, а први на листи је Ник Ђељошај. Демократска унија Албанаца, Демократска партија и Демократски савез у Црној Гори чланице су албанске коалиције „Једногласно“, а носилац листе је Фатмир Ђека.

 Отац Гојко Перовић - Sputnik Србија
Гојко Перовић: Изађимо мудро и слободно на изборе, али не организујте протестне шетње на тај дан

Бошњачка странка учествује на изборима под слоганом „Бошњачка странка — Исправно — Рафет Хусовић“, а први на листи је посланик Ервин Ибрахимовић.

Први пут и Хрвати наступају у две колоне, као Хрватска грађанска иницијатива предала је листу „ХГИ. Свим срцем за Црну Гору!“, на чијем је челу председник странке Адријан Вуксановић.

Друга је Хрватска реформска странка, а носилац листе је директор Аеродрома Тиват Радован Марић.

Социјалдемократе предводи председник партије Иван Брајовић, а њен слоган је „Социјалдемократе — Иван Брајовић — Ми одлучујемо ДОСЛЕДНО“.

Социјалдемократска партија учествује самостално на изборима под слоганом „Јака Црна Гора“, а листу предводи председница Драгиња Вуксановић Станковић.

Коалицију, окупљену око платформе „Црно на бело“, чине Грађански покрет УРА, Савез грађана ЦИВИС, Бокешки форум, Странка правде и помирења и независни интелектуалци. Лидер ГП УРА Дритан Абазовић носилац је листе.

Избори ће бити одржани у складу са препорукама Националног координационог тела за заразне болести, због епидемије вируса корона.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала