Сања ли Америка још сан Мартина Лутера Кинга /видео/

© REUTERS / Olivier DoulieryУчесници марша за расну правду у Вашингтону
Учесници марша за расну правду у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде људи окупило се на маршу у Вашингтону како би осудило расизам и полицијску бруталности на годишњицу марша из 1963. године, када је лидер борбе за грађанска права Мартин Лутер Кинг одржао свој историјски говор „Имам сан...“.

У том често цитираном говору, Кинг је замислио време у коме његова деца „једног дана живе у свету у коме им неће судити по боји коже, већ по карактеру“.

​На том маршу 1963. био је и Џон Левис, који је данас говорио о важност гласања на изборима у новембру, као и о вези између активизма за црначка грађанска права, права инвалида и права припадника ЛГБТ заједнице, против насиља и оружја.

Ово лето, иначе, обележили су расни немири и стотине демонстрација широм САД, изазвани смрћу Џорџа Флојда, ненаоружаног Афроамериканца, на чијем врату је полицајац држао колено скоро девет минута, све док га није угушио.

Протести у Вашингтону и нереди на улицама - Sputnik Србија
Други талас хаоса у Америци: Ватра и дим у градовима које воде бајденовци

Раније ове недеље избили су протести у Висконсину, након што су полицајци више пута у леђа упуцали другог Афроамериканца, Џејкоба Блејка. Блејк је преживео пуцњаву, али је парализован.

Пешачио 24 дана до Вашингтона

Активиста из Висконсина Френк Најти, који је пешачио 24 дана и прешао 750 километара до Вашингтона, поручио је окупљенима да је дошао да његови „унуци не би марширали за исте ствари“.

„Они мисле да су ово преговори али ја сам дошао да тражим промене“, рекао је Најти.

Џамал Будик, 23-годишњи студент историје из Балтимора рекао је да је важно да изабрани представници грађана схвате да се оно што се десило Флојду и Блејку не сме догађати.

„Ми само желимо оно што нам је дуго ускраћено — расну правду“, поручио је Будик.

​Ови протести одржани су под називом „Марш посвећености: скините колено са врата“, а учесници су се након говора упутили у шетњу до спомен-обележја Мартину Лутеру Кингу који се налази недалеко од Линколн меморијалног парка у Вашингтону.

Марш долази у јеку епидемије вируса корона у САД током које је већ умрло 180.000 Американаца међу којима велики број чине управо Афроамериканци који су због страха од губитка посла и сиромаштва, како преноси РТС, подложнији ризику од заразе.

Организатори су због вируса корона предузели превентивне мере уз дистрибуцију маски и бесплатно тестирање на ковид-19. У једном тренутку, присутни су позвани да устану с испруженим рукама како би се уверили да је међу њима довољна дистанца.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала