Балтичке земље се одричу електричне енергије из Белорусије

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаИзградња нуклеарне електране у Белорусији
Изградња нуклеарне електране у Белорусији - Sputnik Србија
Пратите нас
Владе балтичких држава утврдиле су нова правила трговине електричном енергијом са трећим земљама која предвиђају престанак куповине струје од Белорусије, након покретања рада нуклеарне електране у Островцу (БелАЕС), саопштили су у Министарству економије и комуникација Естоније.
„У складу са споразумом, прекида се трговина електричном енергијом балтичких земаља и Белорусије, након пуштања у рад нуклеарне електране због чега ће бити уведен систем сертификовања порекла електричне енергије“, наводи се у саопштењу. Споразум су потписала одговорна лица у Министарствима енергетике Естоније, Литваније и Летоније.

У складу са споразумом обим трговине електричном енергијом балтичких земаља са трећим државама ће се дупло смањити, саопштили су у Министарству енергетике и комуникација Естоније. Споразум ће бити важити до момента синхронизације електричних система балтичких држава са западном Европом, која је планирана до буде завршена до краја 2025. године.

У августу је председник Литваније Гитанас Гаутседа изјавио да на увоз струје са белоруске нуклеарне станице треба гледати као на подршку режиму Александра Лукашенка. Убрзо после тога је и премијер Летоније Кришјанис Каринш изјавио, да ће Летонија прекинути да купује и продаје електричну енергију Белорусији након пуштања у рад нуклеарне електране.

Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Шта ЕУ у ствари хоће у Белорусији?

Литвански парламент је закључио да БелАЕС представља претњу националној безбедности и 2017. године је забранио куповину, па чак и експорт струје. Виљнус је имао намеру да у бојкот укључи и суседне државе, али дуго није успео да их убеди.

Званично отварање белоруске нуклеарне електране БелАЕС је обављено  7. августа, међутим, почетак производње је планиран тек за четврти квартал. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала