Премијерка Мекленбурга: „Северни ток 2“ неопходан, не повезивати с Наваљним

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Србија
Пратите нас
Неопходан нам је гасовод ка Балтичком мору како би смо обезбедили снабдевање енергентима у будућности, јасна је премијерка немачке савезне државе Мекленбург Предња-Померанија Мануела Швезиг, на чијој се територији гради гасовод „Северни ток 2“. Најновије догађаје у вези с руским блогером Алексејом Наваљним с тим не треба повезивати, додала је она.

Швезиг  је тако одговорила на позиве неких снага у земљи да у светлу догађаја с Наваљним треба обуставити пројекат.

Она је у изјави за немачку агенцију ДПА нагласила да је, када је реч о Наваљном за којег немачка влада тврди да је отрован супстанцом из групе "новичок", неопходно наћи и казнити одговорне.

Истим поводом претходно је реаговао и премијер Баварске Маркус Зодер.

„Северни ток 2“ је комерцијални пројекат који није директно повезан са оним што се десило Алексеју Наваљном, рекао је лидер Хришћанско-демократске уније, чланице владајуће коалиције, за телевизију Н 24.

Раније данас посланици опозиционе немачке странке Слободна демократска партија предложили да се изградња „Северног тока 2“ обустави, а против је су били и зелени.

По том питању изјаснила се и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је поводом претњи санкцијама тројице америчких сенатора оператору луке немачког града Засниц, рекла да ће гасовод бити изграђен.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније. 

Амерички Стејт департмент раније је укључио „Северни ток 2“ и „Турски ток“ у пројекте којима могу бити уведене санкције. Према речима америчког државног секретара Мајка Помпеа, пројектима ће бити уведене ограничавајуће мере које су предвиђене Законом о борби против америчких противника путем санкција.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала