Чланови академске заједнице у Црној Гори: Беспрекорна победа три опозиционе коалиције

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICСрпске и Црногорске заставе у Подгорици
Српске и Црногорске заставе у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Чланови академске заједнице, њих 102, саопштили су да је победа три коалиционе групације несумњива и беспрекорна, те да пружају пуну подршку процесима корените демократизације и свеукупног опоравка црногорског друштва.

„Поштовани грађани Црне Горе, ми доље потписани чланови академске заједнице желимо овим путем да пружимо пуну подршку процесима корените демократизације и свеукупног опоравка црногорског друштва, за шта су створени сви услови мирном променом тродеценијске власти на протеклим парламентарним изборима“, мавели су у саопштењу.

Констатовали су да је победа три коалиционе групације у сваком смислу несумњива и беспрекорна, иако се предизборно политичко надметање одвијало – надамо се, последњи пут – у неравноправним условима и у нездравој политичкој атмосфери засићеној разним врстама напетости, страха и неслободе, за шта пуну одговорност сноси бивша власт која је годинама генерисала такво стање, настојећи да га претвори у менталитет и модус владања.

Констатовали су и да је црногорско грађанство, „без обзира на политичку, националну и верску припадност, показало висок ниво политичке културе и дисциплине, како на сам дан гласања, тако и приликом прославе победе и поштујући препоруке својих политичких лидера и верских поглавара да се победници „не узнесу у победи“ у којој нема поражених, осим криминалне власти.

Скупштина Црне Горе дан након изгласавања Закона о слободи вероисповести - Sputnik Србија
Црна Гора: Нови скупштински сазив најкасније до 20. септембра

Од протагониста нове политичке већине очекују да буду експедитивни и ефикасни приликом конституисања експертске владе у чијем саставу ће бити људи од највећег моралног и професионалног интегритета.

„Овим путем исказујемо, у име свих, нашу охрабреност најавама главних политичких актера из победничких коалиција да ће у најкраћем року бити донети закони о пореклу имовине и лустрацији који ће омогућити потпуну промену менталитета политичке неодговорности, корупције, непотизма и осионости, успостављеног током, за све нас без разлике, трауматичне тродеценијске власти ДПС-а“.

Наводе да уливају пуно поверење поруке лидерске тројке која једногласно и сложно одбацује реваншизам и победничку правду, а афирмише владавину права и социјалну правду; која осуђује све симулације ексцеса на националној и верској основи, као последње трзаје екстремизма и ксенофобије, а залаже се за толеранцију, грађанско друштво, помирење, солидарност и заједништво.

„Верујући да су ово најдубља очекивања целе академске заједнице и свих црногорских грађана, жељних слободе, правде и мира, суживота и просперитета, још једном подржавамо и охрабрујемо ново политичко руководство у његовим напорима да се ови заједнички циљеви остваре. На крају, а могло би и на почетку, подсећамо ново политичко вођство да увек рачуна на нашу критичку будност приликом свих политичких одлука које буду доносили с обзиром на високозахтевне циљеве и вредности које се пред њих постављају“, наводи се у објави, преносе „Вијести“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала