Кенеди, Буш, Трамп: Очекује се нови историјски сусрет — Србија чека исход

© AP Photo / Steve HelberПоглед на Белу кућу у Вашингтону
Поглед на Белу кућу у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Сусрет председника Србије Александра Вучића и америчког председника Доналда Трампа биће трећи и директан разговор високих српских званичника са челницима Беле куће у последњих 20 година. Пре увођења демократије само је Јосип Броз Тито био чест гост америчких председника, али и њихов домаћин.

Пре данашњег сусрета Вучића и Трампа, један председник и један премијер 2001. године сусрели су се са шефом Беле куће, а на столу су биле „вруће теме“.

Војислав Коштуница, док је био на позицији председника СРЈ, састао са тадашњим председником САД Џорџом Бушом.

Хаг, Космет и економија у фокусу

Американци су, тада, Коштуницу примили на највишем нивоу и уследили су бројни разговори са највишим америчким званичницима, а потом и са самим челником Беле куће.

Али, разговор је трајао свега десет минута, што је то било сасвим довољно време да се Коштуници предочи да ће америчка помоћ СРЈ зависити од тога хоће ли Београд предузети конкретне кораке у сарадњи са Међународним судом за ратне злочине у Хагу.

Исте године, само неколико месеци касније, са Бушом се у Белој кући састао тадашњи српски премијер Зоран Ђинђић. 

Бела кућа - Sputnik Србија
Србија избегла трик: Америчка „бомба“ за Косово није експлодирала

Током разговора, који је трајао колико и школски час, на столу је било неколико тема.

Косово и Метохија, односно гаранције за српско становништво после избора на КиМ, била је једна од њих.

Говорило се и о враћању СР Југославији некадашњег статуса најповлашћеније нације у трговинској размени са САД и деблокади замрзнутих средстава банака и предузећа из периода међународних санкција.

Тито, амерички председници и легенда о томпусу

За разлику од наследника, председник СФРЈ Јосип Броз Тито сусрео се у Вашингтону са чак тројицом америчких председника, а рачунајући и састанке ван САД, укупно са четворицом. Његове посете Белој кући остале су, углавном, упамћене по анегдотама.

© AP Photo / AnonymousЈосип Броз Тито
Кенеди, Буш, Трамп: Очекује се нови историјски сусрет — Србија чека исход - Sputnik Србија
Јосип Броз Тито

Прво успостављање односа Америке и СФРЈ на највишем нивоу је долазак Јосипа Броза Тита у Вашингтон и разговор са најомиљенијим америчким председником у доба комунизма у Југославији, Џоном Кенедијем, 1963. године. Тај се сусрет често описује као срдачан. Тито је био последњи државник који је Кенедија видео пре него што је убијен.

Први амерички председник који је дошао у посету СФРЈ био је Ричард Никсон 1970. године. Никсон је тада посетио и Кумровец.Тито је 1971. узвратио посету. Од тада датира прича да је једини запалио томпус, и то кубански, у Белој кући, а да Никсон ништа није смео да му каже. Ипак, то је само легенда.

И наредна два америчка председника су посетила Југославију. Џералд Форд и Џими Картер, али је Тито узвратио посету само једном од њих - Картеру.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала