Русија: Добили смо потврду да је вакцина „Спутњик“ добра

© Sputnik / YT/SputnikРуска вакцина против вируса САРС-КоВ-2
Руска вакцина против вируса САРС-КоВ-2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Објављивање резултата две фазе клиничких тестирања руске вакцине против вируса корона „Спутњик“ у водећем научном часопису „Лансет“ потврђује њену високу сигурност и ефикасност, рекао је шеф Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.
„Објављивање у једном од најпризнатијих медицинских часописа у свету 'Лансет' потврђује високу безбедност и ефикасност руске вакцине и демонстрира признање руских научника од стране светске заједнице“, рекао је Дмитријев.

У саопштењу Руског фонда за директне инвестиције се наводи да је вакцина „Спутњик" формирала стабилан хуморални и ћелијски имуни одговор код 100 одсто учесника у клиничким тестирањима.

„Притом, ниво антитела који неутрализују вирус код добровољаца, који су вакцинисани вакцином 'Спутњ', су за 1,4-1,5 пута већи од нивоа антитела код људи који су преболели ковид 19. Поређења ради – код британске фармацеутске компаније 'Астра зенека' ниво антитела код вакцинисаних добровољаца је био приближно исти нивоу антитела код особа које су прележале корону“, наводи се у саопштењу.

Такође се истиче да након прве и друге фазе клиничких тестирања руске вакцине нису забележена озбиљна нежељена дејства ни према једном критеријуму, док се степен нежељених дејстава код других кандидата за вакцину креће од један одсто до 25 одсто.

Дмитријев је нагласио да ће први резултати треће фазе тестирања вакцине против вируса корона „Спутњик“ у којој ће учествовати 40.000 добровољаца, бити објављени у научним часописима у октобру-новембру.

Дмитријев је саопштио да Руски фонд за директне инвестиције очекује да клиничка тестирања руске вакцине против короне у Саудијској Арабији и на Филипинима почну у септембру.

Такође је додао да ће Руски фонд за директне инвестиције наредне седмице саопштити детаљније о партнерствима са различитим земљама које су спремне да купе руску вакцину.

Водећи међународни научни часопис „Лансет“ објавио је резултате клиничких испитивања прве у свету вакцине против вируса короне „Спутњик“ и навео да је та руска вакцина, не само ефикасна у борби против ове вирусне инфекције, већ и безбедна.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала