„Знате ли ви где је Косово?“: Гренел у клинчу са америчким новинарима /видео/

© AP Photo / Evan VucciРичард Гренел на конференцији за новинаре у Белој кући
Ричард Гренел на конференцији за новинаре у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел плануо је током конференције за новинаре јер споразуму Београда и Приштине нису посветили довољно пажње. Рекао је да су новинари у сали можда превише млади за то што раде и да није сигуран ни да би Косово нашли на мапи.

Гренел је покушао да подвуче важност споразума, истичући напоре које је Трамп уложио да за сто доведе председника Србије Александра Вучића и премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија.

Новинари су, међутим, убрзо прешли на друге теме, пре свега на декриминализацију хомосексуалности.

„Само да кажем о Косову и Србији! Не знам ни да ли можете да га нађете на мапи. Али ово је грозно”, прекинуо је Гренел, који је био изразито узнемирен. „Можда сте премлади да бисте разумели о чему се ради у овом питању. Можда би старији новинари требало да иступе и кажу: ’Ово је велика ствар. Ово је велико питање‘“, наставио је. Поручио је новинарима и да није сигуран ни да ли знају шта се уопште дешава изван Вашингтона.

Џеф Мејсон, дописник Ројтерса из Беле куће, успротивио се рекавши да нико од његових колега „није дошао да слуша предавања“. Гренел је је на то одговорио да је Балкан можда „превише компликован проблем за присутне“, и предложио да одвоје „мало времена и поразговарају о овом 21-годишњем питању“.

Његово властито предавање о суштини договора, међутим, било је неуверљиво. „Мислим да је то невероватна економска нормализација: гомила ваздушног саобраћаја, железничког... отварање граница, гомила индустрије. Дакле, опет, не знам шта недостаје “, рекао је Гренел групи новинара.

Они који су путем интернета пратили конференцију одмах су се критиковали Гренелове оптужбе да су извештачи били неуки у вези са споразумом Београд–Приштина и његовом сопственом знању о томе јер је све време говорио о „гомили ствари“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала