Мило не схвата шта га је снашло: Митинг није литија /видео/

© Sputnik / Небојша ПоповићСкуп „црногорских патриота“ на Цетињу, испред Цетињског манастира
Скуп „црногорских патриота“ на Цетињу, испред Цетињског манастира - Sputnik Србија
Пратите нас
Митинг присталица пораженог ДПС-а на изборима у Црној Гори не може да превазиђе литије, јер је народ престао да верује председнику Милу Ђукановићу, који је врло непопуларан.

Овакво очекивање износи историчар Чедомир Антић пред скуп тзв. црногорских патриота заказан за недељу у Подгорици.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Мило би требало да повуче чојски и црногорски потез /видео/

Иако је ДПС добио највише гласова, анализом структуре гласања може се закључити, објашњава Антић за Спутњик, да је око 50-60 хиљада бирача ДПС-а, а можда и близу половине, из редова мањина. То је зато, сматра он, што трикови Мила Ђукановића више не пролазе код већине бирача у Црној Гори.

„На шта да се сад позове Мило Ђукановић? На црногорски национализам? Па оснивач модерног црногорског сепаратизма Славко Перовић је позвао да се с његовим режимом заврши. Позивао се на мултиетничност, а фронтмен коалиције Црно на бијело Дритан Абазовић ког је он називао битангом је Албанац. Дакле, не иде му више. Можда је 1948. могао да добије мање, па да онда направи хаос, али сад му више нико не верује, људи очекују од њега све најгоре“, уверен је Антић.

Митинг нису литије

По његовом мишљењу, заказивање митинга у Подгорици потврда је и да председник Ђукановић не може више да рачуна ни на дубоку државу у странци, а ако се нада да ће тим скупом показати колико има бројну подршку разочараће се, јер он свакако не може да премаши број људи који је излазио на литије против спорног Закона о слободи вероисповести.

Антић примећује да Ђукановић још не схвата шта га је снашло, а да је већ сам изборни дан показао несигурност и хаос у редовима власти и колико је он испразнио своју партију од било каквог идеолошког садржаја.

„Јако је важно зато апеловати на људе око Ђукановића да не везују судбину за њега“, саветује наш саговорник.

Мило обновио српство

Он сматра да је велика грешка председника Црне Горе што је црногорску нацију градио на основу хрватске, као негацију српства.

„Да је Ђукановић био паметан, он би на српству градио Црну Гору. Погледајте Аустрију, она не негира немство, али има свој пут. А данас се свега 18 одсто Аустријанаца осећају како Немци. Нешто слично би се десило и у Црној Гори. Међутим, он је сам учинио да се српство тамо обнови“, примећује Антић.

На питање шта очекује од тројке која ће формирати владу, Антић каже да је задовољан што су се договорили око оног што је реално, а то је да Црна Гора пође путем друштвеног јединства, а не националног, јер је то многонационална земља.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Мило у недељу пева лабудову песму /видео/

Такође, каже он, важно је да се у Црној Гори успостави правда, да више никад политичари не буду осуђивани на намештеним процесима и да се надгласавањем доносе кључне одлуке. Црна Гора не може изаћи из НАТО-а нити повући признање Косова, али је сада битно да постане демократска земља, оцењује Антић.

Како истиче, важно је и да сада српски народ добије равноправност и да више не буде апартхејда у Црној Гори, док је повлачење Закона о слободи вероисповести „трешња на торти“.
Он подсећа да је дискриминација Срба почела доношењем Устава у Црној Гори из 2007, да би 2011. почео огроман талас угњетавања укидањем ћирилице, неспровођењем закона о равноправности уз од државе признату статистику, која показује да су Срби 6-7 пута мање присутни у институцијама. Кулминирало је променом заставе, потпуним сузбијањем Срба и на крају Законом о слободи вероисповести, а по трајекторији којом је то почело, све би се завршило прогоном Срба, сматра Антић, додајући да су тракторе и кесе помињали људи из власти, што се није могло чути чак ни од Хрвата у време операције Олуја.

Нико не негира црногорску нацију

„Јако је битно да сада политичари из редова српског народа у Црној Гори траже права за Србе, да не покушавају да кажу да су Срби и Црногорци исто. Нажалост, то више никад неће бити исто. Наш циљ је да наши људи буду сразмерно заступљени, да просвета и култура буду равноправне, а Срби морају имати свој школски програм“, предлаже историчар.

© REUTERS / STEVO VASILJEVICДа је Ђукановић био паметан, он би на српству градио Црну Гору, сматра Чедомир Антић
Мило не схвата шта га је снашло: Митинг није литија /видео/ - Sputnik Србија
Да је Ђукановић био паметан, он би на српству градио Црну Гору, сматра Чедомир Антић

Антић коментарише и понашање неких политичара ван Црне Горе, попут Жељка Комшића, хрватског члана Председништва БиХ, и његовог саветника Чедомира Јовановића, који су пред изборе оптужили СПЦ, као и власти и медије у Србији и Српској да раде против Црне Горе.

„Надам се да ће, кад Црна Гора донесе антиауторитарне законе, бити објављен списак ко је и колико од времена Вукашина Мараша, творца АНБ, добио новац за те приче о Црној Гори као шампиону евроинтеграција, о српским заставама као фашистичким и о томе да Ђукановић само треба да консолидује своју нацију“, наводи историчар.

Уверен је да је Србија најбољи сусед Црне Горе и да је ни на који начин не угрожава, него јој напротив помаже. Не постоји покрет за поновно уједињење Србије и Црне Горе и нико не негира црногорску нацију, тако да је време да та лажна тензија спадне, поручује Чедомир Антић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала