Ђоковић није први /видео/

Пратите нас
Елиминација најбољег тенисера света Новака Ђоковића са Ју-Ес опена, дисквалификацијом пошто је линијског судију погодио лоптицом, спортска је вест број један у свету. Међутим, Ђоковић није једини у историји тениса који је дисквалификован са великог турнира – и раније се дешавало да тенисери добију такву казну због случајних или намерних потеза.

Британац Тим Хенман је пре 25 година у првом колу Вимблдона, у мечу мушких дублова, повукао потез који га је коштао учешћа на турниру. Наиме, због изгубљеног бода, нервозни Хенман је током меча извукао лоптицу из џепа и ударио је врло јако о земљу, а одбијена лоптица погодила је у главу девојчицу задужену за скупљање лоптица. Од ударца лоптице девојчица је пала и почела да плаче, али је одбила лекарску помоћ.

„Нисмо имали другог избора“

Судије су тада одлучиле да због геста којим је могао озбиљно да повреди девојчицу, Хенмана и његовог партнера Бејтса дисквалификују са меча и доделе победу њиховим противницима Тарангу и Холму.

Одмах после сусрета званичници Вимблдона саопштили су да нису имали другог избора "осим да одмах дисквалификују са меча пар Хенман-Бејтс због неспортског потеза Тима Хенмана", наводећи да су "правила јасно дефинисана и да је донета одлука била једина могућа".

Аргентински тенисер Давид Налбандијан дуго ће памтити финале турнира у Квинсу против Марина Чилића (7:6, 3:4) пошто је због једне спорне лопте, која је у њему произвела огроман бес диксвалификован.

У мечу одиграном 2012. године, Налбандијан је изнервиран шутнуо рекламни материјал који се распао, а његова нога је ударила ногу судије, који је јаукнуо од бола. Због ударца и крваве судијине ноге, супервизор меча донео је одлуку да прекине меч и да Налбандијан буде дисквалификован због непримереног и неспортског геста.

Млади канадски тенисер Денис Шаповалов је 2017. године током меча на Дејвис купу погодио лоптицом судију у око и “освојио” дисквалификацију за репрезентацију Канаде. 

Новак Ђоковић - Sputnik Србија
„Дисквалификација Новака била једина опција“, проговорио главни судија меча Ју-Ес опена

Шаповалов је направио невероватан испад у мечу са Кајлом Едмундом – изнервиран због промашеног бекхенда желео је да лансира лоптицу у публику, али је погодио судију Арноа Габаса право у око.

Главном судији пружена је помоћ на терену, да би потом био пребачен у болницу због великог отока испод левог ока, а Шаповалов је тим потезом завршио учешће на Дејвис купу.

Подсетимо, Ђоковић је дисквалификован пошто је током меча против Шпанца Пабла Карењо-Бусте, у ком је губио 6-5 у гемовима, погодио линијског судију лоптицом.​

Он је лоптицу послао иза себе, а она је погодила судију готово је онесвестивши. Иако није било намере да погоди судију, Ђоковић је дисквалификован.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала