Вол Стрит „минира“ „Теслу“: Масковој компанији нагло пада вредност

© Фото : TeslaДиректор компаније "Тесла" Илон Маск представља аутомобил Roadster 2 у Калифорнији
Директор компаније Тесла Илон Маск представља аутомобил Roadster 2 у Калифорнији - Sputnik Србија
Пратите нас
Акције „Тесле“, компаније милијардера Илона Маска, пале су јутрос на Вол Стриту за 15 посто, након што неочекивано нису уврштене у индекс С&П 500, а што је довело до распродаје технолошких деоница које су раније доминирале у опоравку америчке берзе од краха изазваног вирусом корона.

Аналитичари и инвеститори на Вол Стриту су се надали да ће се „Тесла“ придружити компанијама у индексној корпи S&P 500, након што је произвођач електричних аутомобила у јулу објавио четврти узастопни профитабилни квартал (за период април-јун), чиме је отклонио велику препреку за потенцијално укључење у овај референтни берзански индекс, преноси Ројтерс.

Илон Маск - Sputnik Србија
Изненадни састанак: О чему су разговарали шефови „Тесле“ и немачког ауто-гиганта

На опште изненађење тржишних актера, компанија S&P Дау Џонс Индекси објавила је да је одлучила да уместо „Тесле“ уврсти у индекс S&P 500 фирме: Етси која се бави онлајн продајом ручно рађених и занатских производа, попут торби, накита, намештаја, затим произвођача опреме за полупроводнике Терадин и компанију за фармацеутске технологије Каталент Инц.

Виши аналитичар у компанији S&P Дау Џонс Индекси, Хауард Силверблат, одбио је да каже зашто „Тесла“ није додат у индекс S&P 500. Три компаније које су ушле у ову индексну корпу су мање од „Тесле“, али имају континуирану профитабилност у протеклом периоду, напомиње британска агенција.

Додаје, међутим, да је са тржишном капитализацијом од око 390 милијарди долара, „Тесла“ готово 10 пута надмашује заедничку тржишну вредност акција Етсија, Терадина и Каталента, при чему свака од наведених компанија појединачно вреди око 40 милијарди долара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала