Лукашенко наложио тужиоцима да реагују на протесте

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Минску, приведено 30 грађана
Протести у Минску, приведено 30 грађана - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да тужиоци земље не само што треба да дају правну оцену деловања организатора протеста у земљи, већ и да предузму снажније мере за реаговање.
„Не само што би требало да дајете правну оцену поступака организатора и агитатора, већ и да предузимате снажније, оштрије мере за реговање тужилаца на такве акције“, рекао је Лукашенко представљајући Андреја Шведа за новог генералног тужиоца, преноси државна агенција Белта.

Председник је додао да тужиоци морају да чувају закон, гарантујући безбедан развој државе.

Белоруски лидер нагласио је да неће бити на узици демонстраната, да се неће одрећи власти и позвао тужиоце да или буду његовој страни или да се не мешају.

Како је рекао, он не држи власт због себе. „Ако мислите да се држим за власт поплавелим рукама због себе, веома ћете ме разочарати. Русима сам већ рекао: пре или касније ову власт ће преузети други, али ће је преузети по закону, а не под притиско улице“, истакао је председник.

Особљу Државног тужилаштва рекао је и да не позива запослене да спасавају државу кршећи закон.

„Иако када се дешава практично дрска интервенција, како је ја називам, споља, подгрева изнутра и руководи споља, понекад нам није до закона и морају се предузети оштре мере како би се зауставило свакакво смеће које на то претендује. У овом случају ситуација није таква“, објаснио је Лукашенко.

Он је закључио да власти имају довољно закона за стабилизацију ситуације у земљи, како се не би поновила дешавања у Украјини, Либији и Сирије.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Представници белоруске опозиције, који се нису слагали са резултатима председничких избора, формирали су Координациони савет за транзит власти. Државно тужилаштво Белорусије покренуло је након тога кривични поступак због позива за одузимање власти. Опозициони савет тврди да су сви циљеви и методе које је покренуло легални и засновани на уставу земље.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала