Србија међу земљама у којима расте неповерење у вакцине

© Fotolia / DDRockstarВакцина
Вакцина - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Неповерење јавности према вакцинама представља један од највећих изазова за глобално здравље, а у појединим земљама, међу којима је Србија, забележен је пораст противника вакцинације, показала је студија.

На глобалном нивоу неколико држава суочава се са све већим скептицизмом када је у питању вакцинација, показало је истраживање објављено у часопису „Ланцет“ о промени става глобалне популације према вакцинама од 2015. до 2019. године.

Вакцина против болести ковид 19 — илустрација - Sputnik Србија
Кон: Вакцина против короне за масовно коришћење тек следеће године

Истраживање је показало да је у Авганистану, Азербејџану, Индонезији, Нигерији, Пакистану и Србији забележен пораст удела испитаника који се снажно противе вакцини.

Поред тих шест држава, и у Босни и Херцеговини, Грузији, Јапану и Малезији расте забринутост за безбедност вакцина, показала је студија.

Студија је спроведена на основу анализе 290 спроведених анкета на ту тему у 149 држава широм света, одговоре на питања дало је више од 284.000 људи, а упоређене су прикупљене информације и обухватност вакцинације, као и претходно објављена истраживања.

Наглашено је да, посматрајући ЕУ, ситуација у Пољској забрињава јер је забележен пад поверења у вакцинацију са 64 на 53 одсто, док је ситуација у Француској, Финској и Великој Британији позитивна, где је поверење знатно порасло последњих година.

Италија такође бележи позитиван тренд и пораст процента становника који имају поверења у вакцине са 24,81 одсто у 2015. години на 46 одсто у 2019, наводи италијански лист Република.

Студија је показала да су лажне вести у медијима и на друштвеним мрежама међу узроцима пораста неповерења према вакцинацији.

„Ако и када вакцина против ковида 19 буде била доступна, не можемо приуштити оклевање ако желимо да победимо пандемију“, наводи италијански лист „Република“, а преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала