„На ивици будућности“ – Вечерас почиње Битеф-Пролог

© БитефБитеф театар
Битеф театар - Sputnik Србија
Пратите нас
Вечерас ће на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић у Београду бити свечано отворен Битеф-Пролог, који ће трајати до 14. септембра. Овогодишње издање фестивала одржава се у скраћеној форми због пандемије вируса корона, а слоган под којим ће публика пратити нове позоришне тенденције гласи „На ивици будућности“.

Битеф-Пролог ће бити отворен перформансом савременог циркуса „Нула“, у продукцији „Цирскусфере“, у 19.00 сати, а улаз је слободан.

Током три дана публика ће моћи да присуствује позоришним представама, стручним и научним трибинама и разноврсном пратећем програму.

"Долина језе" и "Бити Аријела Ф"

У главном програму Битеф-Пролога биће изведене две представе. У копродукцији чувеног „Римини Протокола“ и минхенског „Камершпилеа“ биће изведена представа „Долина језе“, док Театар „Види“ долази с представом „Бити Аријела Ф“, која је реализована у копродукцији с компанијом аутора Симона Сена, визуелног уметника из Женеве.

Једини извођач представе-предавања „Долина језе“ је један „хуманоидни“ робот, невероватно верна копија стварне особе, писца Томаса Мелеа. Једна од тема овог Мелеовог предавања (он роботу „позајмљује“ глас) јесте аутобиографска: пишчев биполарни поремећај личности за који је типичан страх од губитка контроле, а то је управо оно што Меле ради кад дозвољава да робот говори уместо њега – препушта му властити „субјективитет“.

Ова духовита и паметна представа спаја општа питања „постхуманизма“ (схваћеног као критика антропоцентризма) с оним питањима која се односе на суштину позоришта: питање нужности „живог“ глумца на сцени, услова гледалачке емпатије и, коначно, могућности суштинске размене на релацији извођач–гледалац.

Иван Меденица  - Sputnik Србија
Иван Меденица: Можда за планету и није добро да човек опстане

У представи-предавању "Бити Аријела Ф", аутор развија интелигентну, духовиту и дирљиву причу о вишеслојном односу с дигиталном верзијом стварне женске особе, коју је купио на интернету. Он се заинтересовао за ту виртуелну фигуру, потрудио се да дође до праве особе, а онда почео да анализира како општа етичка, правна и сродна питања повезана са „поседовањем“ овог тела, тако и она интимна, повезана са његовим сопственим родним идентитетом и личношћу генерално.

Због великог интересовања публике, али и смањеног капацитета сале Битеф театра, како би се постигла физичка дистанца између гледалаца, обе продукције ће имати више извођења, а представе ће бити емитоване и на екрану на отвореној сцени Битефа, на Скверу Мире Траиловић, на којем ће бити организовани и други пратећи програми Битефа.

Чекајући Битеф

Вечерас ће на том простору бити представљена и књига Вере Коњовић „Чекајући Битеф“, посвећена традиционалном програму „Битеф на филму“.

У оквиру богатог пратећег програма, сви заинтересовани ће моћи да присуствују међународној трибини о системској подршци театру у доба пандемије под називом „На ивици нове позоришне сезоне“, још једном издању „Филозофског театра“, у оквиру којег ће гостовати теоретичарка и активисткиња из Љубљане, књижевница Светлана Слапшак, као и  у разговору уметничког директора Битефа, театролога Ивана Меденице, с Ериком Фишер Лихте, водећим светским театрологом, на тему односа живог и дигиталног позоришта.

Битеф-Пролог ће бити реализован уз строгу примену хигијенско-епидемиолошких мера, мерење температуре, обавезно ношење маски и поштовање физичке дистанце међу посетиоцима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала