У Јерусалиму откривена величанствена палата, изграђена 700 година пре нове ере

© Sputnik / Igor Mikhalev / Уђи у базу фотографијаПоглед на Јерусалим
Поглед на Јерусалим - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелски археолози у Јерусалиму су пронашли величанствену палату из раздобља библијскога Краљевства Јуде. Пажљиво исклесане камене структуре с бројним детаљима и остали предмети пронађени су на око три километра јужно од Старог града Јерусалима.

Археолози сматрају да су неки предмети уредно закопани у земљу, али да није јасно због чега је то учињено.

Претпоставља се да је палата изграђена између осмог и седмог века пре нове ере.

Међу остацима откривеним у данашњој четврти Источни Талпиот, познатој и као Армон Ханатзив, пронађена су три богато украшена камена горња дела стуба и остаци раскошних оквира прозора.

Археолошки локалитет Виминацијум - Sputnik Србија
Највећа загонетка Виминацијума може из корена променити нашу слику о прошлости

„Горњи делови стубова, за које се претпоставља да су их осмислиле краљевске архитекте из доба Првог храма (10 - 6. века пре Христа), најлепши су и најимпресивнији до данас откривени“, наводи се у објави израелске Управе за антиквитете и додаје да изненађује то што су два од три горња дела стуба „уредно закопана, један изнад другог“.

„У овом тренутку тешко је рећи ко је сакрио горње делове стуба на тај начин и због чега је то учинио“, рекао је проф. Јаков Билиг, који је водио археолошка ископавања. Додао је да је велика зграда вероватно уништена током вавилонског освајања Јерусалима 586. године пре нове ере.

Стручњаци Управе за антиквитете сматрају да су станари ове „монументалне грађевине“ имали „прелеп“ поглед на Давидов град, као и на јеврејски храм на светом платоу који Јевреји називају Брдо храма, а муслимани Харам ел Шариф (Племенито светилиште), преноси портал „Индекс“.

Археолози претпостављају да су у згради живели чланови краљевске или неке племићке породице.

Орнаментика горњих делова стубова је визуелни симбол из раздобља Краљевства Јуде и Израела, а као мотив појављују се и на кованици од пет шекела која се и данас користи у Израелу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала