Бугарски експерт: Гоце Делчев - Македонац у регионалном, Бугарин у националном смислу

© Tanjug / FILIP KRAINCANICСкопље
Скопље - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик председника бугарско-македонске историјске комисије за историјска и образовна питања Наум Кајчев изјавио је да се због предстојећих парламентарних избора у Северној Македонији чланови комисије нису састајали већ 10 месеци на захтев Скопља. Он каже да је револуционар Гоце Делчев Македонац у регионалном, а Бугарин у националном смислу.

Наиме, иако су избори одржани у лето ове године, експерти још нису наставили са својим радом.

„Више пута смо истицали да смо ми експертска комисија, на коју не смеју утицати унутрашњи политички фактори било које стране, али таква је, нажалост, стварност“, рекао је заменик председавајућег комисијом Наум Кајчев за бТВ.

Према његовим речима, руководство Северне Македоније доводи у заблуду своје грађане када се ради о раду експертске групе. Како је рекао Кајчев, бивши министар спољних послова Северне Македоније Никола Димитров је „представљао рад комисије у ружичастом светлу“ – он је говорио да су се експерти наводно сложили око средњовековне историје.

„То уопште није тачно. Дискусије се настављају и уопште нису једноставне. Јавност Северне Македоније понекад доводе у заблуду, између осталих и председник Стево Пендаровски“, истиче заменик председника комисије.

Стручњак је додао да се припадност револуционара Гоце Делчева, кога обе стране сматрају својим националним херојем, може установити ако се осврну на архивска документа.

„Гоце Делчев је Македонац у регионалном смислу, а Бугарин у националном...Кад би они показали вољу и ослањали се на архиве. То није тешко, а изјаве Делчева о самоопредељењу су више него јасне“, рекао је Кајчев.

Заједничка мултидисциплинарна експертска комисија о историјским и образовним питањима, формирана је на основу Споразума о добросуседским односима између Скопља и Софије потписаног 1. августа 2017. године.

До сада је рад ове комисије допринео постизању сагласности око ревизије одређених делова уџбеника историје у Северној Македонији и Бугарској. Међутим, и даље македонски и бугарски чланови комисије имају супротстављене ставове око припадности и дела револуционара Гоце Делчева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала