Светски успех научнице из Ниша: Женско срце може да издржи све

© Фото : Спутњику уступила Емилија СтојановићЕмилија Стојановић, научница из Ниша
Емилија Стојановић, научница из Ниша - Sputnik Србија
Пратите нас
Научни тим из Србије доказао је да један од најзахтевнијих облика вежбања код жена, пауерлифтинг, узрокује преобликовање срца - без оштећења срчане функције. Резултат рада тима који је предводила Емилија Стојановић међународно је признат и објављен у најновијем броју престижног америчког часописа за ехокардиографију.

 

Пауерлифтинг, спортска дисциплина из Америке и Велике Британије данас је једна од најпопуларнијих широм света. Ипак, у јавности влада стереотип о пауерлифтингу као искључиво мушком спорту, због великих оптерећења током тренинга и јаче конституције мушкараца.

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаУчесница Отвореног купа Омске области у бодибилдингу
Светски успех научнице из Ниша: Женско срце може да издржи све - Sputnik Србија
Учесница Отвореног купа Омске области у бодибилдингу

Женско срце може да издржи више него што мислимо

Двадесетосмогодишња научница из Ниша, др сци. Емилија Стојановић и њен тим одлучили су да истраже утицај овог захтевног тренинга на грађу и функцију срца како би отклонили недоумице, како код професионалних спортискиња, тако и код жена које вежбају рекреативно.

"Радили смо са испитаницама које су биле укључене у пауерлифтинг и са женама које су пре свега оријентисане на здравствени статус и физички изглед, са фитнес оријентисаним женама. Праћене су срчане промене које се дешавају након овог спорта. Пауерлифтнг захтева да подигнете 95 одсто од максимума свог оптерећења. Највише се ради једно до осам понављања било које вежбе. Жене раде чучањ, бенџ и такозвано мртво дизање, то су три главне дисциплине у пауерлифтингу у којима се и такмиче", објашњава Стојановићева.

Она додаје да су промене које се дешавају у мишићима, па и у костима код напорног вежбања јасно утврђене, али до сада у овом спорту нису биле истражене до краја. Зато су резултати истраживања спороведеног на Факултету спорта и физичког васпитања и на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, објављени у најновијем броју престижног америчког часописа за ехокардиографију одмах одјекнули у научном свету спорта, односно медицине.

© Fotolia / WckiwПауерлифтинг доводи до хипертрофије, али без поремећаја срчане функције, закључак је истраживања.
Светски успех научнице из Ниша: Женско срце може да издржи све - Sputnik Србија
Пауерлифтинг доводи до хипертрофије, али без поремећаја срчане функције, закључак је истраживања.

"Забележене су промене масе срца и дебљине зида леве коморе, налази су указали да овај тренинг доводи до хипертрофије, али без поремећаја срчане функције. Дакле, долази до структуралних промена, до увећања срца, али оно се не одражава на срчану функцију, целокупан рад срца је нормалан", објашњава наша саговорница.

Дакле, жене које изузетно напорно вежбају могу да очекују само синдром спортског срца, а управо је спортско срце определило ову младу жену да се отисне у свет науке.

Из кошаркашког тима у врх света науке

Кошарку је тренирала и играла порфесионално у Србији и Француској више од 10 година. Упоредо је завршила ДИФ, годину дана пре рока, сваку годину привела крају као студент генерације. Завршила је и докторске студије спорта, а сада је докторанд на Медицинском факултету у Крагујевцу.

© Фото : Спутњику уступила Емилија СтојановићНекада најбоља на терену - данас званично међу 20 најбољих истраживача у свету спортске науке када је у питању кошарка.
Светски успех научнице из Ниша: Женско срце може да издржи све - Sputnik Србија
Некада најбоља на терену - данас званично међу 20 најбољих истраживача у свету спортске науке када је у питању кошарка.

Њен досадашњи научни рад углавном је био усмерен на допинг и антидопинг, а за истраживање на једном таквом пројекту добила је и националну стипендију "За жене у науци".

Емилија Стојановић је данас званично међу 20 најбољих истраживача у свету, како каже, у "спорт сајенсу" за кошарку. Бавила се и утицајем суплемената на коштани метаболизам и мишићни опоравак кошаркашица. Њен најбоље рангиран рад објављен је у часопису "Спортс медисин" 2018. године, има око 120 цитирања и најбоље критике.

"То је преглед свих досадашњих истраживања која се тичу физиолошког оптерећења и физичких захтева током кошаркашког меча. Познато је да током фудбалске утакмице један играч пређе 10 километара, па се на основу тога дозира оптерећење на тренингу, знате колико пређе у спринту, такво истраживање урадила сам у кошарци. Укључила све студије опетрећења и дала критички осврт на све захтеве. То би требало да буде од помоћи у прављењу тренажних процеса и у индивидуалном тренингу кошаркаша".

© Фото : Спутњику уступила Емилија СтојановићЕмилија Стојановић, девојка из Ниша која верује да је науком могуће бавити се и у Србији.
Светски успех научнице из Ниша: Женско срце може да издржи све - Sputnik Србија
Емилија Стојановић, девојка из Ниша која верује да је науком могуће бавити се и у Србији.

Научни рад могућ и у Србији

Интересовање за сегмнте рада у професионалном спорту који до сада нису истраживани омогућило је овој малдој Нишлијки сарадњу са Квинскелд универзитетом у Аустралији. Ипак, Емилија Стојановић за сада не намерава да напусти земљу, јер како каже, научни рад могућ је и у Србији, посебно на докторским студијама.

"Већина добрих студената који имају просек изнад 9.5 укључени су у научно - истраживачке пројекте. Плата која се издваја за људе посвећене науци, за докторанде је око 65 хиљада динара. Држава улаже средства, само људи треба да раде. Постоје и други видови финансирања истраживача, финансирање докторске дисертације, али и финансирање одласка на скупове.То није велики новац, али значи, држава помогне са 400 евра да одете на научни скуп у иностранству, одлазак кошта хиљаду, али и тих 400 које добијете од министарства значи. Ту је финансирање пројеката "Фонда за науку", ако сте посвећени, радите и имате квалитетне идеје, успех не може изостати", каже Стојановићева.

Резултати истраживања о пауерлифтингу на коме су радили и проф. др Драган Радовановић, доц. др Виктор Стоичков, проф. др Александар Игњатовић, проф. др Аарон Т. Сканлан и проф. др Владимир Јаковљевић, биће представљен и на престижној међународној конференцији о тренингу снаге у Хонг Конгу 2022. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала