Да ли је Трамп схватио грешке Америке у косовском конфликту?

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп током церемоније потписивања споразума Београда и Приштине
Доналд Трамп током церемоније потписивања споразума Београда и Приштине - Sputnik Србија
Пратите нас
Од адмнистрације Била Клинтона Америка је некритички стајала на страну косовских Албанаца, тај проблем су само продубљивали не размишљајући да су заправо створили су темпирану бомбу у Европи.

Ово је мишљење Драгомир Анђелковић политичког аналитичара о ставу америчког председника Доналда Трампа да је косовски конфликт стар 20 година погрешно вођен, који је изнео Ричард Гренел, посредник у преговорима Београда и Приштине. Гренел, при томе, није пецизирао на шта и на кога је Трамп мислио када је ово рекао.

Осуда предходнх америчких адмнистрација

Анђелковић верује да је Трамп јасно, на овај начин, осудио политику Америке о овом питању, која је вођена у ранијем периоду.

„Наравно, не може Вашингтон нагло да направи заокрет од онога што је тадашња америчка адмнистрација урадила, али Трамп је свестан да су то лоши оквири, и да би требало нешто изменити. Мислим да је његова изјава за нас врло повољна, јер означава, макар реторички, оно што је Америка урадила Србији поводом Косова,“ уверен је Анђелковић.     

Саговорник Спутњика при том додаје да то не значи да ће Америка одустати од признања Косова, јер они никада неће направити дисконуитет у односу на своју политику, чак и када се она радикално разликује у односу на претходну адмнистрацију.

Највећа грешка агресија на СРЈ

„Дакле, они неће анулирати политику својих претходника, али можемо очекивати више разумевања за српску страну, и спремност да се у неком моменту можда дође и до неког компромиса. Али, не можемо да очекујемо радикалне потезе као што је одсутајање од концепта „независног“ Косова,“ уверен је Анђелковић.

Он сматра да је Трамп, када је говорио о погрешно вођеном кофликту, вероватно мислио и на агресију на СРЈ, која је била пре 20 година.

„Јасно је да је сигурно највећа грешка Америке то што је извршила агресију на једну суверену државу, да би окупирала један део њене територије. А онда на њему допустила исламским фундаменталистима да раде шта хоће. Исти ти фундаметалисти су касније постали опасност за Америку, јер је највећи број припадника екстремних муслиманских формација на Блиском истоку, у односу на број становника, дошао са Косова. То им је прва грешка“, каже наш саговорник.

Косово су претворили у мафијашку територију

Друга грешка се односи на понашање Америке после преузимање контроле над Косовом, јер није ништа није урадила да успостави правни оквир.

„Односно, препустили су да та зона постане мафијашка територија, и коначно, признали су је као државу. Уместо да су пре признања договорили неки модел који би задовољио и Србе, поделу Косова или нешто друго.... Овако су Албанцима дали оно што су желели, а сада је тешко да њих неко приволи на било какав компромис“, напомиње Анђелковић.

Иначе, Гренел је у осврту на преговоре Београда и Приштине, истакао да је циљ договорене економске нормализације стварање нових радних места, који ће младима у региону понудити бољи живот, али је и нагласио да проблеме треба да решавају они који живе на тој територији.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала